Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posledice oluje
  • 05.06.2024. 09:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Štete na usevima posle nevremena u Bačkoj Palanci: Pao je takav led, da se ne vidi šta je bilo posejano

Na pojedinim parcelama šteta je stoprocentna.

Foto: Rada Milišić
  • 3.147
  • 497
  • 1

Delove Opštine Bačka Palanka u ponedeljak (3. juna) pogodilo je olujno nevreme praćeno kišom, jakim vetrom i gradom. Vetar je obarao stabla, oštećeni su krovovi, fasade, automobili, a pojedine mesne zajednice ostale su bez struje i vode. Ipak, nevreme je najveću štetu napravilo na njivama gde su oštećeni usevi.

Poljoprivrednik iz Bačke Palanke Miloš Zorić kaže da su jaka kiša, vetar i krupan grad napravili ogromnu štetu na potezu Stara Palanka i Čelarevo, prema Novom Sadu.

”Na jednoj od mojih parcela od pet hektara jednostavno se ne vidi koji je usev bio, led je sve samleo. I na drugim parcelama je slično, duvao je vetar sa svih strana, vidi se kako su dva reda kukuruza oborena na jednu stranu, a sledeća dva na drugu", priča nam ovaj ratar.

Na usevima i totalna šteta

Kako priča, pšenica je na mnogim mestima jednostavno ostala bez klasa. Šteta je tolika da će na većini parcela morati da pretanjira usev i poseje novi.

Moraće da seje ponovo 

”Šteta je na 70 odsto mojih useva totalna, dakle 100 odsto je uništeno. Na dva hektara kukuruza šteta je manja, 30 odsto i to ću tako i ostaviti."

Uklanjaju posledice jakog nevremena u Bačkoj Palanci. Apel građanima da ne diraju grane na električnim vodovima

Njegov usev soje koji nije potpuno oštećen moći da se regeneriše, ali svakako je da će prinos biti manji.

"Svaki ratar će ovih dana odlučiti šta će uraditi, ostaviti u nadi da će se obnoviti ili posejati novu", kaže naš sagovornik.

Sejačica će opet na njivu

Pojedine parcele će, kada vreme to dozvoli i kada se tlo prosuši, tanjirati i posejati adekvatnu sortu soje.

"Sejačica je nakon prolećne setve ostavljena za narednu godinu, ali će ponovo morati da se aktivira i biće to veliki trošak", rekao je Zorić, napominjujući da mu je jedina olakšavajuća okolnost što su mu usevi osigurani.

Jedini spas je ako su usevi osigurani

Član bačkopalanačkog opštinskog štaba za vanredne situacije i poljoprivredni proizvođač Miroslav Ivić kaže da je led naneo ogromne štete na ozimim usevima za čiju su se žetvu ratari uveliko spremali. Na pojedinim parcelama šteta je stoprocentna.

"Na prolećnim usevima šteta je od 80 do 100 odsto. Rizično je ostaviti oštećene useve, a skupo je posejati nove", rekao je Ivić.

Ovo je drugi put za manje od godinu dana da izuzetno jako nevreme pogađa ovaj deo Vojvodine. Podsetimo, superćelijska oluja nosila je sve pred sobom u Bačkoj Palanci u julu prošle godine, a žitelji ove opštine još se oporavljaju od tog nevremena. 

Prema procenama, ovog puta su pričinjene velike štete na poljoprivrednim usevima na površini između četiri i pet hiljada hektara. Takođe, oštećeni su stambeni objekti, škole i vrtići. 


Foto prilog


Tagovi

Štete na usevima Totalna šteta Osiguranje useva Miloš Zorić Miroslav Ilić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pet poljoprivrednih udruženja "Stig" iz Požarevca, "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Brestovački Ratari" iz Banatskog Brestovca, "Adrani" Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja i "Severni Banat" iz Kikinde traže da se ispune sve... Više [+]