Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine u Evropi
  • 13.08.2021. 18:00

Štete od invazivnih vrsta u Evropi više od 116 milijardi evra?

Strane invazivne vrste nanele su najveću ekonomsku štetu u poljoprivredi i šumarstvu. Jedne od najvažnijih su pacovi, divlji zečevi, ambrozija, smaragdni krasac i lososov metilj.

Foto: Depositphotos/tog
  • 53
  • 2
  • 0

Grupa naučnika sa istraživačkog instituta "Senchenberg" u Gerlizu zajedno je sa saradnicima iz inostranstva prvi put detaljno procenila ekonomsku štetu koju su strane vrste nanele u Evropi tokom poslednjih 60 godina. Prema njihovim zaključcima, prouzrokovale su štete u vrednosti više od 116 milijardi evra u razdoblju između 1960. i 2020. godine. Štete su se u svakoj deceniji povećavale za deset puta, a veruju da su stvarni troškovi i veći, prenosi leibniz.

Pacovi, divlji zečevi, ambrozija, smaragdni krasac (Agrilus planipennis Fairmaire) i ektoparazit lososov metilj (Gyrodactylus salaris) su među prvih pet vrsta koje su uzrokovale najveće štete.

"Samo su pacovi prouzrokovali troškove od oko 5,5 milijardi evra u evropskoj regiji tokom posmatranog razdoblja", rekao je dr Filip J. Hojbruk sa instituta koji je sproveo istraživanje.

Nemačka je, uz Veliku Britaniju, Španiju i Francusku jedna od posebno pogođenih zemalja. Samo u toj zemlji izračunata je minimalna vrednost troškova povezanih sa invazivnim vrstama od 8,21 milijardi evra.

Najveće štete u poljoprivredi i šumarstvu 

Kao glavni uzroci njihovog dolaska u Evropu navode se turizam, globalno zagrevanje, trgovina i promet, a najveće troškove naneli su u poljoprivredi i šumarstvu.

"Nemačka se zbog središnjeg geografskog položaja bavi intenzivnom trgovinom i sarađuje sa drugim zemljama, što je zasigurno jedan od glavnih uzroka širenja i unošenja stranih vrsta u tu državu", smatra ovaj biolog.

Činjenica da se razmere problema verovatno još uvek potcenjuju svedoče podaci istraživačke grupe da je u toj zemlji samo 28 od gotovo 200 vrsta navedeno kao invazivno i smatraju se ekonomski štetnim. Među njima, na primer nije rakun čija populacija iz godine u godinu sve više raste i nanosi veliku ekološku i ekonomsku štetu.

Tim naučnika u svojoj studiji ističe da je neke nedirektne troškove teško kvantifikovati, navodeći kao primer posledice koje su ovi organizmi naneli ljudskom zdravlju ili ugrozili neke autohtone vrste.

"Zbog toga su nastali troškovi sigurno veći od naših procena“, pojašnjava Hojbruk rekavši da stope invazija nastavljaju da rastu.

Za kraj, napominje da je kvantifikovanje troškova na nacionalnom nivou prvi i odlučujući korak, ali da će u globalizovnom i sve više međusobno povezanom svetu biti potrebna saradnja na međunarodnom nivou.


Tagovi

Invazivne vrste Štetočine Evropa Troškovi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.