Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 18.07.2016. 16:30

Štete od poplava preko 2,8 miliona dolara

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) završila je procenu štete zbog poplava iz marta ove godine u poljoprivrednom sektoru u Srbiji, koja prema njihovim podacima iznosi preko 2,8 miliona dolara.

  • 248
  • 11
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) saopštila je da je završila procenu štete zbog poplava iz marta ove godine u poljoprivrednom sektoru u Srbiji, koja prema njihovim podacima iznosi preko 2,8 miliona dolara.

"U najnovijim poplavama se ukupno oko 10. 000 hektara obradive zemlje našlo pod vodom, u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija i koje su prijavile štetu", objavio je FAO. Kako se navodi, ova površina čini 2, 62 procenta svih obradivih površina u pogođenim opštinama. FAO u izveštaju navodi da je 7.121 domaćinstvo prijavilo gubitke od poplava, a poljoprivreda je glavni izvor prihoda za 65 odsto domaćinstava koja su prijavila gubitke od poplava.

Posledica poplava - rast siromaštva ruralnog stanovništva

Očekuje se, kako dodaju, da će se, u oblastima pogođenim poplavama, povećati siromaštvo ruralnog stanovništva. FAO ocenjuje da će bolja pripremljenost na buduće vremenske nepogode pomoći da se smanje gubici i šteta.

Izveštaj FAO daje preporuke za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, sadrži pregled najboljih praksi za planiranje i odgovore na nepogode, kao i smernice za obnovu egzistencije stanovništva u pogođenim područjima. Izveštaj sadrži i podatke i brojke dobijene na osnovu podataka dostavljenih od strane odgovornih lica iz pogođenih opština. Dodatne informacije su dobijene tokom sastanaka i razgovora sa predstavnicima opština, a tu su i izveštaji sa terena, kao i nalazi i mišljenja eksperata.

Foto:Predrag Stojković


Tagovi

FAO Poplave Poljoprivrednici Štete u poljoprivredi Ruralno stanovništvo Gubici