Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • E-Tract
  • 31.03.2021. 07:30

Stiže električni robot za povrtarstvo - istovremeno koristi tri priključka

Robot E-Tract ima mogućnost priključivanja alata za obradu sa prednje i zadnje strane, ali i u sredini. Prodaja kreće ove godine, a kolika je cena?

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 91
  • 6
  • 0

Francuska kompanija "Elatec" spremna je da predstavi svoj robot "E-Tract" koji ima mogućnost da priključi alat za obradu sa prednje i zadnje strane vozila, ali i u njegovoj sredini kako bi poljoprivrednici mogli istovremeno da koriste više njih, piše future farming.

Tako se, na primer, na njega može priključiti plug, mašina za uklanjanje plastične folije, sejalice, drljače, prskalice i slično. U tu svrhu u središtu ima trokut, pozadi standardno spajanje u tri tačke, a koriste se uobičajeni priključne mašine za uzgoj povrća.

Osim toga, ova robotska mašina može da se pohvali dobrim voznim performansama zahvaljujući čvrstoj šasiji, velikim točkovima, servo upravljačem i velikoj brzini za robotski sistem sa više od šest km/h. Njegov mehanički dizajn sledi tipične koncepte poljoprivredne opreme sa jednostavnim i standardnim delovima koji se lako mogu održavati i popravljati na gazdinstvu.

Ove godine kreće prodaja

Ima električni pogon i u potpunosti radi na litijumskim baterijama. Za smernice i navigaciju koristi kamere u boji i 3D ili kamere i RTK-GPS, koje upotrebljavaju tehniku satelitske navigacije.

"Razvijamo ga i testiramo, a sada je vreme da postanemo poznati javnosti", rekao je Emanuel Labrif iz ove kompanije, koja je osnovana 2011. godine, a bavi se projektovanjem i proizvodnjom opreme za poljoprivredu i male industrije. Ali, sada se specijalizovala za električne mašine.

Još od sredine 2019. godine ispituju ovakva dva robota u ispitnom centru za voće i povrće u Parizu (Center Technique Interprofessionnel des Fruits et Légumes, CTIFL), a od ove godine kreće njihova prodaja u Francuskoj i Holandiji i to po ceni od čak 65.000 evra.

Kako radi ovaj robot pogledajte u videu:


Tagovi

Elatec E-Tract Robot Povrtarstvo Priključci


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.