Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bio ambalaža
  • 25.02.2023. 18:00

Stiže inovacija: Popijete sok pa pojedete flašu?

Ambalaža traje koliko i proizvod, a ne zagađuje prirodu.

Foto: Tomorrow Machine/Depositphotos/marisha5
  • 78
  • 38
  • 0

Švedski dizajnerski studio "Tomorrow Machine" razvio je flašu na bazi krompirovog soka koju možete jesti, kompostirati i razgraditi, izveštava Designweek. U ovom projektu sarađivali su s kompanijom za proizvodnju sokova "Eckes Granini" kako bi kreirali flašu na biološkoj bazi pod nazivom GoneShells.

"Ideja je bila da se napravi jestivo pakovanje koje ima isti kratak rok trajanja kao i proizvodi koje sadrži", rekla je Ana Glansen, osnivač "Tomorrow Machine"-a.

Ambalaža koja se jede

Osnovni koncept GoneShells-a je da životni vek ambalaže odgovara veku trajanja sadržaja i tako zaobiđe konvencionalni sistem recikliranja. Cilj je da se smanji uticaj ambalaže na životnu sredinu i spreči da ona završi u prirodi, okeanima i na deponijama.

Ideju za ovaj jedinstven proizvod su pronašli u prirodi gde je voće zaštićeno svojom korom. Zahvaljujući spiralnoj strukturi flaša se može namotati. Kada ispraznimo sadržaj možemo je pojesti, kompostirati ili rastvoriti u vodi.

"U kontaktu s vodom odmah počinje reakcija, koja sigurno uništava materijal na bazi krompira za oko 20 minuta", rekla je Maria Glansen.

Nepoznat sastav

Projekat je podržao strateški inovacijski program BioInnovation, zajedničko ulaganje Vinnove, Formasa i Švedske energetske agencije. Podršku su dali RISE Research Institute u Švedskoj i brending agencija F&B Happy.

Tomorrow Machine nije otkrio sastav biomaterijala, osim da je napravljen od krompira na osnovu postojećih proizvodnih tehnika.


Tagovi

Jestiva flaša Razgradivi materijal Razgradiva ambalaža Maria Glansen


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]