Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plasman jagode
  • 25.04.2020. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Voganj

Stižu sremske jagode za prodaju: Proizvođači se nadaju višoj ceni

Jagoda je ove godine stigla nešto ranije, pa Kuzmanovići iz Vognja očekuju i dobru cenu, koja bi mogla da se kreće i do 300 dinara za kilogram, što je nešto više nego prošle godine.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.232
  • 61
  • 0

Branislav Kuzmanović iz Vognja se već prvog dana putem Epijace prijavio za prodaju ovogodišnjeg roda jagode i kukuruza šećerca. Jagoda je kaže na nekoliko dana od berbe i prodaje, a imajući u vidu činjenicu da odmah mora da se proda, u ovakvoj situaciji elektronska prodaja je jedini način.

"Nadamo se rodu od oko 2,5 do tri tone, tako da bi ova godina trebalo da bude jača od prošle, kada je rod bio 2,5 tone na deset ari", kaže Kuzmanović.

Rešenje za plasman jagode - tezge na ulicama?

Jagoda je ove godine stigla nešto ranije, pa Kuzmanovići očekuju i dobru cenu, koja bi mogla da se kreće i do 300 dinara za kilogram, što je nešto više nego prošle godine.

"Prošle godine smo sa prodajom krenuli oko 7. ili 8. maja, posle Đurđevdana, i tada je cena na tržištu bila oko 250 do 300 dinara za kilogram u piljarnicama, a mi smo je davali na veliko od 200 do 250 dinara za kilogram. Ove godine će krenuti malo ranije, smatramo da će biti i viša cena, ali videćemo do kraja. Nadamo se, narod mora jesti i nadamo se početnoj ceni prve jagode od 250 do 300 dinara."

Rod kukuruza šećerca iz više etapa biće prodat?

Pored zasada jagode u plasteniku, Kuzmanovići se godinama bave i proizvodnjom kukuruza šećerca. Do ove godine problema sa plasmanom neće biti, a kako sada stvari stoje i ove godine rod će biti prodat.

Branislav Kuzmanović se nada da će i šećerac naći svoje kupce

"Kukuruz šećerac gajim na jutru zemlje, radimo ga u više etapa, sadimo ga iz čaša, direktno na foliju i mašinskom sadnjom da bi imali u više etapa, da u dužem vremenskom periodu bude za prodaju. Do sada smo to većinom  radili i prodavali na tržištu u piljarnicama i marketima, a ove godine ćemo videti i na Epijaci. Mnogi su nas već zvali, da se raspitaju za količinu i cenu, kako bi zaključili neku vrstu predugovora", kaže Kuzmanović i dodaje da su za šećerac zvali iz Beograda.

Kada se bere kukukruz šećerac i koliko dugo ga kuvati?

"To bi mi  bilo i dovoljno, jer imam proizvodnju u više etapa, pa bi sve mogli da otkupe od mene, pošto ja ne bih mogao da idem na tržište dalje, pridržavamo se i policijskog časa, ali ako oni budu dolazili mi bismo svu proizvodnju prodali."

Uzgoj jagoda nije ni lak ni jeftin

Naš sagovornik dodaje i to da ohrabruje činjenica da su ovih dana otvorene i pijace, tako da će jedan deo roda sigurno završiti i na pijačnim tezgama. Sada je, kaže, sve lakše jer se tržište polako otvara, a do pre nekoliko dana situacija nije bila nimalo bezazlena. Celokupna porodica Kuzmanović uključena je u proizvodnju kukuruza šečerca, jagode, paradajza i paprika. Sada je sva pažnja usmerena ka jagodi čija proizvodnja nije ni laka ni jeftina.

Kuzmanovići se pridržavaju svih mera zaštite, posebno vodeći računa o karenci. Proizvod mora biti izuzetnog kvaliteta, jer samo takav može dobro proći i na tržištu.

Opština Ruma otkupljuje povrće i plasira sindikatima ili deli kao humanitarnu pomoć

Opština Ruma je jedina u Srbiji organizovala otkup povrtarskih proizvoda od onih proizvođača koji se bave plasteničkom proizvodnjom. Prve količine zelene salate, zlatnih šampinjona, blitve, rotkvica, tikvice već su otkupljene i podeljene penzionerima, Gerontološkom centru Srem i rumskom Crvenom krstu. Za tu namenu iz opštinskog budžeta je izdvojeno tri miliona dinara, a ako bude većeg interesovanja taj iznos će biti i povećan.


Foto prilog


Tagovi

Ruma Rumski voćari Otkup povrća Uzgoj jagoda Uzgoj kukuruza šećerca Prodaja jagode Cena jagode Branislav Kuzmanović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".