Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačka Palanka
  • 22.01.2019. 08:15

Stočari dobili zemlju u zakup na tri godine

Stočari sa područja bačkopalanačke opštine imaju pravo korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta, po pravu prečega, na tri godine. Ipak, zemljišta nema dovoljno.

Foto: Pixabay / niknak09
  • 260
  • 10
  • 0

Za razliku od prethodnih godina kada su im, po pravu prečega, oranice dodeljivane na period od samo jedne godine, sada se situacija promenila. Stočari na području bačkopalanačke opštine dobili su državno poljoprivredno zemljište u zakup na tri godine. Kako najavljuju nadležni Iz lokalne samouprave i ratari će imati priliku da obrađuju državnu zemlju nakon licitacije, koja će biti održana krajem ovog meseca.

"Naša Opština jedna je od retkih u Srbiji, koja je uspela da omogući dodelu poljoprivrednog  zemljišta stočarima u zakup na tri godine. Zahteve sa kompletnom dokumentacijom za dodelu zemljišta podnelo je oko 80 stočara iz  gotovo svih mesta naše opštine. Smatram da je ovo veliki pomak, da će ovdašnjim stočarima biti od koristi, s obzirom na to da je u poslednjih četiri - pet godina zemljište dodeljivano godinu za godinu. Takav način rada njima nije odgovarao, jer niko od njih nije bio siguran da li će tu zemlju ponovo raditi kada istekne jedna godina. Sada većina njih može koliko-toliko da planira svoju proizvodnju", rekao je Miroslav Ivić, član Opstinskog veća zadužen za  poljoprivredu.

Zemljište na osnovu broja grla

Kako navode nadležni u lokalnoj samoupravi, stočara sa većim obimom prozvodnje je puno, a državnog poljoprivrednog zemljišta nedovoljno, te nisu dobili površine koje su svojim zahtevima potraživali.

"Predviđeni deo zemljišta, koji je dodeljivan u zakup, zavisio je od broja grla stoke koju imaju u okvirima svojih gazdinstava, oborima i stajama. S obzirom na to da su površine zemljišta koje se daju u zakup bile limitirane, stočari nisu dobili ono što im na neki način pripada. Zbog nedostatka zemljišta, njima je dodeljeno oko 65% površina, što je u većini slučajeva nedovoljno. Ovo umanjenje  sigurno će im otežati rad, ali zbog male površine državnog poljoprivrednog zemljišta koje se može dati u zakup, nije bilo drugog rešenja", objasnio je Ivić.

Stočarima je na raspolaganju oko 2.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, dok je oko 900 hektara namenjeno isključivo ratarima.

Lakše planiranje proizvodnje

Mita Plavšić, bačkopalanački poljoprivredni proizvođač, koji se duže od 20 godina bavi mlečnim govedarstvom naredne tri godine obrađivaće 150 hektara državne zemlje. Kako kaže, na osnovu broja grla na farmi sledovale su ga veće površine, ali dobro zna da je zemljišta manje u odnosu na iskazane potrebe ovdašnjih stočata.

"Trenutno na farmi imam 350 grla stoke, od kojih je 190 krava muzara, ali sam dobio 150 hektara zemlje  koja se nalazi na  području Bačke Palanke, Gajdobre, Čelareva. Da su bile raspoložive veće površine, dobio bih punu kvotu, ali bolje išta nego ništa. Zemlja nam je data na period od tri godine, što nama stočarima mnogo znači, jer je naša proizvodnja na duge staze, ali bi bilo još bolje da smo oranice dobili na duži period. Tako bismo imali veću sigurnost i dugoročnije bismo planirali proizvodnju", rekao je Plavšić.   


Tagovi

Bačka Palanka Oranice Stočari Ratari Zemljište Licitacija Miroslav Ivić Mita Plavšić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.