Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Užas na farmi
  • 27.01.2021. 18:00

Stravični prizori: Zatvorili farmu i ostavili svinje da uginu

Sumnja se da je njihova agonija trajala mesecima, između avgusta i decembra prošle godine. Leševi su još uvek tamo, a snimci su zgražavajući.

Foto: Depositphotos/Tong_Nawarit (ilustracija)
  • 2.574
  • 300
  • 0

Stravični snimci uginulih svinja i njihovih leševa koji se već raspadaju, a po njima mile pacovi nastale su na jednoj farmi na severozapadu Francuske u regionu Kote d amor, u blizini San Briuka, na severozapadu zemlje.

"Desetine svinja pronađene su mrtve. Farma je zatvorena, a životinje prepuštene same sebi“, saopštilo je francusko Udruženje za zaštitu životinja L214, a prenose francuski mediji. Upitno je da li su uginule od gladi, žeđi ili gušenja zbog nedostatka ventilacije, što će utvrditi istraga. Sumnja se da je njihova agonija trajala mesecima, između septembra i decembra prošle godine.

"Uginule su zbog nedostatka brige, a njihovo se napuštanje smatra kaznenim delom. Vlasnik bi mogao da dobije dve godine zatvora i novčanu kaznu od 30.000 evra", stoji u saopštenju ovog udruženja.

Podneli su i žalbu na veterinara koji je bio odgovoran za ovu farmu i to zbog okrutnosti i napuštanja životinja.

"Ovo dovodi u pitanje sposobnost uzgajivača da upravlja gazdinstvom. Vlasti bi trebalo da intervenišu i nalože hitno zatvaranje svih farmi u njegovom vlasništvu", poručili su.

Farma zatvorena krajem maja 2020.

Treba napomenuti da je ova farma član poznate francuske grupe za preradu svinjskog mesa "Cooperl" koja bi trebalo da podržava svoje uzgajivače u skladu s dobrobiti životinja i optimalnim zdravstvenim uslovima. Ali, snimci koji su objavljeni u medijima ukazuju na suprotno.

"Slike su nepodnošljive. S obzirom na stanje leševa i odsustvo tragova borbe na njihovoj koži, veterinar je zaključio da su one uginule pre otprilike osam meseci i to zbog gušenja", rekli su iz kompanije "Cooperl" za francetvinfo dodavši da za to krive vlasnika farme koji nije obavestio svog veterinara.

Takođe, tvrde da je to mesto za tov svinja zatvoreno još krajem maja 2020 godine.

"Životinje su tada ostale tu, a o tome nije niko obavešten", dodali su.

Inače, ova kompanija za preradu svinjskog mesa 2019. ostvarila je promet od 2,4 milijarde evra, a nakon ovog propusta mogli bi da budu suočeni sa ozbiljnom krizom.

Snimak uginulih svinja je vrlo uznemirujućeg sadržaja: 


Tagovi

Francuska Farma svinja Uginule svinje Cooperl


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.