Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljarice i žitarice
  • 14.04.2023. 15:00

Strmoglav pad cene uljane repice - kako stoje žitarice?

Cena joj je pala ispod granice od 450 evra za tonu, a slaba je i potražnja za repičinim uljem. Beleži se i pad cene pšenice.

Foto: Depositphotos/hiv360
  • 1.100
  • 174
  • 0

Sredina ove nedelje je donela pad cena pšenice, a smanjenje se nastavilo i u četvrtak kada je za tonu trebalo izdvojiti 248,25 evra za majske ugovore na pariškom MATIF-u. Mnogo je razloga tome.

Evropa gubi tržište Maroka?

Jedan od njih je jačanje evra, ali uticaj ima i ignorisanje kritika koje dolaze iz Rusije na račun dogovora o žitu. Takođe, razlog je i obustavljanje inspekcije ukrajinskih brodova zbog čega dolazi do zastoja na Bosforu. Tamo oko 40 brodova čeka inspekcijski pregled.

Do 9. aprila Evropska unija je izvezla 23,83 miliona tona pšenice, što je za 1,75 mil. t više nego u istom periodu prošle godine. Analitičari smatraju da bi mogla izgubiti deo kolača na tržištu Maroka. Ova država je najveći uvoznik te žitarice iz Unije sa 3,65 mil. t, ali je promenila svoje propise o njenom uvozu, prvenstveno u korist crnomorske, bolje reći ruske pšenice.

Najviše pala cena uljane repice

U četvrtak je cena kukuruza bila 241,25 evra/t. Do sada je u EU već uvezeno 11,7 miliona tona. Povećan je uvoz iz Ukrajine za 54 odsto u odnosu na sezonu 2021/22. godinu. Trenutno iznosi 21,74 mil. t.

Cena uljane repice ima strmoglav pad ispod granice od 450 evra te je iznosila 439,50 evra/t. Istovremeno je potražnja za repičinim uljem slaba. USDA očekuje porast zaliha na evropskom tržištu.

Cene hrane i dalje u padu - razlog su tri proizvoda

Vrednosti ulja su pale na svetskom tržištu. U Čikagu je sojino bilo najjeftinije od 24. marta, a na Malezijskoj berzi je pala cena palminog za skoro tri odsto.

Manja potražnja iz Kine

Na čikaškom CBoT-u rastu cene za pšenicu i soju. Za pšenicu je porasla i za tonu je trebalo izdvojiti 227,13 evra. Blagi rast je ostvario kukuruz koji je koštao 234,94 evra/t, kao i soja koja je koštala 502,84 evra/t.

Na cenu kukuruza utiče manja potražnja iz Kine, kao i smanjenje prognoze za useve kukuruza i soje u Argentini.


Tagovi

MATIF CBoT Cena pšenice Cena kukuruza Cena soje Cena uljane repice Cena žiotarica Pad cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.