• Stručne savetodavne službe
  • 09.10.2019. 11:30

Stručno savetodavstvo veoma važno za razvoj poljoprivrede

Pored primene savremene poljoprivredne mehanizacije, stalnog usavršavanja u cilju poboljšanja poljoprivredne proizvodnje, praćenja naučno-tehnološkog razvoja, u razvoju poljoprivrede jedne zemlje veoma je važna uloga stručnih savetodavaca.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 115
  • 6
  • 0

Za domaće proizvođače veoma je važno da prate savete stručnjaka iz oblasti poljoprivrede kako bi svoju proizvodnju podigli na viši nivo i razvili je u dobrom smeru.

Predsednik programskog saveta "Dunavskog biznis foruma" i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Radovan Pejanović ocenio je da je značaj savetodavaca izuzetno veliki u poljoprivredi.

"Dobar savet zlata vredi i trebalo bi mlade stručnjake uključiti u savetodavstvo i na taj način ih zadržati u ruralnm područjima. Ja sam za to i zalažem se da država usvoji jedan mega projekat gde bi svako selo imalo savetodavnu službu," ocenjuje Pejanović.

Put u budućnost - i tradicija i digitalizacija

Postoje dve poljoprivrede u Srbiji

U Srbiji se poljoprivredna proizvodnja razlikuje u različitim delovima zemlje, te tako imamo dve poljoprivrede, navode u Ministarstvu poljoprivrede. U tom ministarstvu kažu da u našoj zemlji možemo poljoprivredu, da podelimo na dve poljoprivrede. Jedna je u centralnoj i južnoj Srbiji, a druga u Vojvodini.

Predstavnici tog ministarstva navode da takvu podelu možemo napraviti upravo zbog činjenice da proizvođači u tim oblastima imaju potpuno različite potrebe kada je reč o poljoprivrednim stručnim savetodavnim službama.

"Mi u centralnoj i južnoj Srbiji imamo poljoprivredne stručne službe koje su više okrenute ka savetodavstvu. Manje rade stručne poslove jer je manje i zemljišta i razvoja poljoprivrede," objašnjava pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

Štete su manje ako se poštuju saveti

Saveti neophodni pre svega malim proizvođačima

Da je veoma važan faktor u razvoju poljoprivrede praćenje savremenih naučno-tehnoloških promena, potvrđuje direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi u Beogradu Rade Jovanović.

"Bez najnovijih tehnoloških dostignuća, najviše i znanja u nauci koja se primenjuje u cilju unapređenja poljoprivrede, nema. Nema ni konkurentne proizvodnje," poručuje Jovanović.

U Dnevnik-Poljoprivredniku ocenjuju da su saveti posebno značajni za poljoprivrednike koji imaju malu proizvodnju.

"Smatramo da je poljoprivrednim proizvođačima i to pre svega onima koji imaju mali posed, od prevashodne važnosti reč savetodavaca. To su ljudi koji, ponekad, iz senke urade veliki posao. Mi se trudimo da se njihova reč stalno čuje," navodi direktorka Dnevnik-Poljoprivrednika Gordana Radović.

Panel o značaju poljoprivrednog savetodavstva za razvoj poljoprivrede organizovao je Poljoprivrednik već četvrti put za redom, a u okviru Dunavskog biznis foruma. Na panelu su se okupile poljoprivredno savetodavne stručne službe iz cele Srbije, prenosi RTV.


Izvori

RTV


Tagovi

Poljoprivredno savetodavstvo Radovan Pejanović Aleksandar Bogićević Rade Jovanović Gordana Radović


Autorka

Andrijana Glišić

Student žurnalistike i ljubitelj digitalnih medija.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce #mojabasta
Moja prva basta i uzivanje u proizvodnji kupusa i karfiola na otvorenom ☺️