Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Studiranje poljoprivrede
  • 22.07.2019. 16:00

Studenti: Kako steći potrebno iskustvo za rad u poljoprivredi?

Studirati ili raditi u drugoj zemlji izazov je koji će ojačati svakog pojedinca. Studenti odnosno profesionalci navode kako je međunarodno iskustvo doprinelo razvoju njihovog intelektualnog, kulturnog i ličnog karaktera.

Foto: Depositphotos/pressmaster
  • 126
  • 4
  • 0

Poljoprivreda se više ne smatra samo uzgojem životinja i/ili useva. U savremenom svetu poljoprivreda se dotiče područja kao što su poslovanje, geografija, sociologija, ekologija i tehnologija.

Svet je povezaniji nego ikad pre. Preko pametnih telefona i ličnih računara, tzv. PC- ijeva, omogućen je pristup globalnom tržištu, globalnim trendovima i specifičnim znanjima u poljoprivredi. Prikupljanje, analiza i integracija podataka nikad nije bila jednostavnija. Tehnologija proizvodnje hrane neprestano se razvija. Studije u poljoprivredi fokusiraju se na kombinaciju faktora, od ekoloških izazova sa kojima se susreću poljoprivrednici, do pritisaka uzrokovanih prenaseljenošću i povremenim nestašicama hrane, a koji se odnose na vođstvo pojedine države.

Deset ključnih osobina koje poslodavci traže 

Studirati ili raditi u drugoj zemlji izazov je koji će ojačati svakog pojedinca. Studenti odnosno profesionalci navode kako je međunarodno iskustvo doprinelo razvoju njihovog intelektualnog, kulturnog i ličnog karaktera. Bez obzira na izabrani smer, dobro planirano iskustvo u inostranstvu neprocenjiva je vrednost za dalju karijeru.

Nažalost, mnogi studenti po završetku studiranja ne pronalaze radno mesto u struci. Kvalitetno međunarodno iskustvo značajno može tu da pomogne. Većina polaznika razmene studenta odnosno obuka u inostranstvu, razvija određene kompetencije u odnosu na ostale studente. Prema američkom Nacionalnom udruženju fakulteta i poslodavaca (NACE 2018), postoji deset ključnih karakteristika koje većina poslodavaca želi da vidi u kandidatima:

  1. Sposobnosti rešavanja problema,
  2. Rad u timu,
  3. Komunikacione veštine,
  4. Osobine lidera,
  5. Snažna radna etika,
  6. Analitičke/kvantitativne veštine,
  7. Veštine interakcije,
  8. Samoinicijativa,
  9. Fokusiranost na detalje,
  10. Prilagodljivost raznim radnim okruženjima.

Navedene veštine tokom boravka u inostranstvu, studenti nesvesno razvijaju. U slučaju osnivanja odnosno preuzimanja poslovanja iste veštine pružaju neprocenjivu prednost pojedincu.  

Poruka studentima i mladima koji su u mogućnosti otići na razmenu odnosno usavršavanje, u inostranstvo: "Možda vam je radno mesto već osigurano po završetku studija ili planirate pokrenuti nešto svoje. Možda već imate taj posao iz snova ili posao koji radite kako bi stekli potrebno iskustvo. Možda planirate da nastavite studije. U kojoj god situaciji bili razmotrite mogućnosti odlaska u inostranstvo, u neku razvijenu poljoprivrednu zemlju. Na period dva, tri do šest meseci, tokom zime/leta po mogućnosti. To će doprineti vašem samorazvoju koji nijedan posao ili škola nikad neće moći pružiti sami po sebi. Putovanje u inostranstvo omogućiće vam da upoznate druge kulture, razvijete svoje ideje, vidite nove tehnologije, izoštrite jezičke veštine itd. Svaka interakcija pojedinca kroz iskustvo u inostranstvu prilika je za razvoj i rast mladog čoveka kao svetskog građanina“.  

Znanje je danas dostupnije nego ikad pre 

Danas se nude mnogi programi za prakse i obuke u inostranstvu poput Agris Mondus, Erasmus+, CAEP, Agrinatura i drugih. Navedeni programi nude jedinstvenu životnu priliku učenja modernih poljoprivrednih operacija i razumevanje globalnih tržišta. Kada mladi stiču iskustvo u inostranstvu, oni razvijaju poslovna znanja, komunikacione veštine i lako dolaze do novih ideja o pokretanju sopstvene karijere. 

Uspešna poljoprivreda ima viziju sa kojom su svi učesnici u agrarnom sektoru upoznati. Kad bi znali u kom smeru treba da se kreću, akademski i realni sektor imao bi jasnu strategiju razvoja. Mladima treba da se omogući razvijanje ideja u svojoj zemlji. A koordinisanje pravog smera razvoja, trebalo bi biti u integrisanom sistemu - iskustva starijih i ambicija mladih. Znanje je danas dostupnije više nego ikad pre kao i mogućnosti za usavršavanje u inostranstvu. 

Pokupiti znanje, prepoznati domaću problematiku, unaprediti i implementirati strano iskustvo u svojoj zemlji u idealnom svetu bio bi ključ uspeha. Upravo to rade u razvijenim državama sveta.


Tagovi

Studiranje Inostranstvo Iskustvo Poljoprivreda Obuke Znanje


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Vladimir Miloš je magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Holandiji, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dve dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Rizikuj! - Ako pobediš bićeš srećan, a ako ne pobediš bićeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u