Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć životinjama
  • 15.04.2020. 07:30

Studenti veterine sa Novog Zelanda slikali se golišavi za kalendar - razlog je viši cilj

Svake godine studenti na trećoj godini biraju dobrotvornu organizaciju kojoj će donirati 10 odsto od prodatih kalendara. U 2020. izabrali su sklonište za kućne ljubimce koji su pogođeni nasiljem u porodicama u kojima su bili smešteni.

Foto: Printscreen/vetcalendar.co.nz
  • 708
  • 35
  • 0

Studenti veterine novozelandskog Univerziteta Masej već 14 godina održavaju tradiciju slikanja za kalendar "Barely There", a deo od prodaje usmeravaju u dobrotvorne svrhe. 

Tradicija nalaže da nakon 2,5 godine obrazovanja, studentkinje i studenti održavaju svojevrsnu proslavu na jezeru Taupo, u središtu severnog dela Novog Zelanda. Tokom vikenda koji provedu u raznim aktivnostima, slikaju se i za kalendar. 

Pokrivena tek strateška mesta

Ipak, to nije kalendar s običnim fotografijama. 

Uglavnom potpuno goli, na strateškim mestima prekriveni domaćim životinjama, slamom, poljoprivrednom mehanizacijom i sličnim rekvizitima koje se mogu naći na farmama, studentkinje i studenti ne mare zbog mogućih prozivki onih 'moralnih'. Oni znaju zbog čega su se odlučili na ovakav potez. 

Svake godine studenti na trećoj godini biraju dobrotvornu organizaciju kojoj će da doniraju 10 odsto od prodatih kalendara. U ovoj godini  su izabrali azil "Pet Refuge New Zeland" u kojem su smeštene životinje pogođene nasiljem u porodicama. 

Doniraju sredstva od prodaje kalendara

Kako objašnjavaju na svojoj stranici, ovaj svojevrstan azil brine o onim kućnim ljubimcima čiji su staratelji fizički i psihički zlostavljani od strane svojih partnera, partnerki ili ostalih ukućana. "Okrutnost prema životinjama uobičajena je u nasilju u porodici. Nasilnik će osim svog partnera ili ukućana često povrediti i kućnog ljubimca ili ga čak ubiti. Zlostavljanje životinja može biti značajna prepreka žrtvama koje žele da napuste nasilnika, jer većina njih sa sobom ne može da povede svog kućnog ljubimca", navode i potkrepljuju rezultatima istraživanja o nasilju nad ženama. 

Godine 2018. utvrđeno je da je 23 odsto kućnih ljubimaca žena ubio njihov partenr, da je 53 odsto njih odlagalo napuštanje partnera zbog straha za sigurnost svog ljubimca, a 73 odsto njih bi lakše otišlo od zlostavljača kada bi znalo da postoji sklonište koje nudi privremeni smeštaj za životinju. 

"Pet Refuge NZ" nudi uslugu smeštaja za ljubimce onih staratelja - žena, muškaraca i(li) dece koji su pogođeni porodičnim nasiljem, a usko sarađuju sa sigurnim kućama za žene. Sigurne farme nalaze se na području Ouklanda, a izgrađuje se mreža utočišta za staratelje većih životinja kao što su konji. Čuvaju ih onoliko dugo koliko je potrebno da staratelji ponovo mogu da brinu o njima. 

Isporuka nakon ukidanja zabrane

Cena kalendara je 10 NZD dolara, odnosno oko 650 dinara, koji možete da naručite putem ovog linka, a standardna isporuka nastaviće se nakon ukidanja zabrana koje je Novi Zeland uveo zbog panedmije virusa COVID-19

Dok ne naručite svoj primerak kalendara, neke od fotografija možete pogledati ovde


Tagovi

Pomoć životinjama Barely There Golišavi kalendar Dobrotvorne svrhe Studenti veterine Nasilje u porodici


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.