Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva u Tamnavi
  • 20.02.2016. 08:00

Subvencije koče prolećnu setvu

Prolećna setva u Tamnavi započeće u martu, u toku je priprema zemljišta, ali osim što će setva ove godine biti nešto skuplja, poljoprivredni proizvođači neće imati adekvatnu pomoć ni od države s obzirom da isplata subvencija kasni godinu dana.

  • 2.411
  • 328
  • 0

Prolećna setva u Tamnavi otpočeće u martu, a pred početak setve poljoprivredne proizvođače očekuje priprema zemljišta za setvene radove uz odabir adekvatnih semena i đubriva.

Trenutno se mogu sejati, ovas, jari ječmovi, deteline, kao i mešane trave, a prolećne temperature u februaru idealne su za ovakve setve.

Za setvu kukuruza i soje, kako ističu poljoprivredni stručnjaci, još uvek ima vremena, međutim vegetacija žita i ozime pšenice usled visokih temeratura stvara problem nadolazećoj setvi. Oko 70% površina ove godine biće zasejano kukuruzom, pored toga dominantne poljoprivredne kulture u Tamnavi su soja, krmno bilje, i detelina.

Subvencije kasne godinu dana, akcenat na stočarskoj proizvodnji

30% subvencija od prošle godine isplaćeno je najpre krajem januara, a potom i krajem februara, a poljoprivrednici očekuju još jednu isplatu od prošle godine, koja bi trebalo da bude isplaćena krajem marta. Iako subvencije kasne godinu dana, poljoprivredni proizvođači zadovoljni su isplatom, međutim ono što im ne ide u prilog je najava novih subvencija za tekuću godinu koje će biti nešto umanjene.

"Najava novih subvencija za 2016. godinu iznosi četiri hiljade dinara po hektaru, dve hiljade dinara za ratarsku proizvodnju i dve hiljade dinara za mineralna đubriva. Ministarstvo poljoprivrede bacilo je više akcenat na stočarsku proizvodnju, proizvodnju mleka i zasade voća, nego na ratare, što se isplate subvencija tiče. Nigde u svetu stočarska proizvodnja ne može ići bez ratarske. Ministarstvo isplaćuje 25 hiljada dinara po kravi muzari za mleko, ali nečim se ta krava mora nahraniti. Ako nema ratarske proizvodnje, kukuruza, pšenice, stočne hrane, onda ne može biti ni stoke", ističe Slaviša Ivanović, dipl.inženjer poljoprivrede.

Agronomi podsećaju da su za prolećnu setvu važni i agro metorološki uslovi, s obzirom na povoljne vremenske uslove ratari će uskoro početi sa pripremom zemlje za setvu, ali za većinu njih pored visokih cena ostaje i problem stare mehanizacije.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Prolećna setva Subvencije Država Isplata Ratarstvo Stočarstvo Kukuruz Ovas Ječam Žito Jar Detelina Tamnava


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.