Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina sa CEFTA-om
  • 20.07.2015. 13:00

Suficit agrara u trgovini sa CEFTA regionom

U prvih pet meseci ove godine Srbija je u CEFTA region izvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 347,7 miliona dolara.

Foto: depositphotos.com
  • 64
  • 3
  • 0

Srbija je izvezla u prvih pet meseci ove godine u CEFTA region poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 347,7 miliona dolara, dok je ostvareni suficit vredan 286,8 miliona dolara.

Najviše se trgovalo sa BiH

U posmatranom periodu poljoprivredno-prehrambenim proizvodima trgovalo se najviše sa Bosnom i Hercegovinom, i u razmeni je ostvaren najveći višak, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije. Naime, za prvih pet meseci 2015. suficit je bio oko 152,5 miliona dolara. Razmena dve zemlje dostigla je skoro 200 miliona dolara, srpski izvoz vredeo je oko 176 miliona dolara, a uvoz 23,5 miliona dolara.

Makedonija je drugo izvozno CEFTA tržište za srpsku hranu, Crna Gora treće, dok je vrlo skromna trgovina sa Albanijom i Moldavijom. Od januara do maja 2015. godine razmena sa Makedonijom vredela je 97,7 miliona dolara, sa Crnom Gorom 87,8 miliona dolara, Albanijom oko 23 miliona dolara, a sa Moldavijom 592.000 dolara.

Ukupna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa zemljama CEFTA sporazuma bila je oko 408 miliona dolara, što je za devet procenata manje nego u prvih pet meseci 2014. Srpski uvoz vredeo je 60,9 miliona dolara i bio je manji za 20 odsto, a izvoz je smanjen za sedam procenata.

Foto: depositphotos.com; mantonino


Izvori

Tanjug


Tagovi

CEFTA Crna Gora Makedonija Albanija Srpska hrana Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi BiH Izvoz Suficit Agrar