Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari u Italiji
  • 23.08.2021. 07:30

Šume u Italiji gore zbog prenamene zemljišta na kom će da "rastu" solarni paneli?

Italijanski poljoprivrednici i ekolozi sumnjaju kako je svoje prste u katastrofalnim požarima imala mafija. Motiva je više.

Foto: Depositphotos/nilaya (ilustracija)
  • 241
  • 67
  • 0

Požari ove sezone poharali su Italiju. Od sredine juna vatrogasci su se tamo borili sa desetinama hiljada šumskih požara širom zemlje. Na Siciliji kao i u pokrajini Puliji, na Jadranskoj obali, zabeleženo je njih oko 10.000. Ali, vatrena stihija zahvatila je i Kalabriju i regiju Lacio u kojoj je i glavni grad te zemlje, Rim. 

Nastavili su se i protekle nedelje kada je u ponedeljak uveče zabeleženo 630 operacija gašenja, posebno na Siciliji i u Kalabriji. 

Ekstremno visoke temperature, suša, vrući vetrovi podstakli su požare u kojima je poginulo najmanje pet ljudi i miliona divljih životinja. Zahvatili su 120.000 hektara zemlje, što je tri puta više od godišnjeg nacionalnog proseka, ali i pašnjake, maslinjake, ruralni prostor u kom su stradale i mnoge domaće životinje. 

Klimatske promene i loše upravljanje šumama doprinele su ovoj katastrofi ogromnih razmera. Ali, poljoprivrednici i ekolozi sumnjaju kako je u sve ovo svoje prste umešala i - mafija. Kako piše Politico, motiva je više, od unosnih ugovora o pošumljavanju do prenamene zemljišta za postavljanje solarnih ploča. 

Ta zemlja je među prvima na listi za isplatu finansijske podrške iz evropskog fonda za oporavak od posledica pandemije virusa korona. Reč je o 209 milijardi evra bespovratnih sredstava i zajmova od kojih navodno koristi žele da imaju i kriminalne organizacije u toj zemlji. 

Čak 60 odsto požara podmetnuto?

U najvećem italijanskom udruženju poljoprivrednika, Koldireti, smatraju da je najmanje 60 odsto požara namerno izazvano. Kako piše DW, početkom avgusta u Troini, ruralnom gradu u provinciji Ena u središnjoj Siciliji, gde se grade brojne solarne elektrane, uhvaćene su dve osobe koje su namerno palile vatru. To je izazvalo sumnje jer poljoprivrednici smatraju da im se upravo takvim projektima oduzima zemlja. 

"Moramo obratiti veliku pažnju na hipotezu da posao sa solarnim panelima teži da oslabi lokalne poljoprivrednike", izjavio je Fabio Venecia, gradonačelnik Troine, sugerirajući da bi podmetanje požara mogla biti strategija koja će naterati farmere da prodaju svoju zemlju. Ali, nije direktno nikoga okrivio. 

Inače, u toj zemlji je, baš kako bi se sprečio takav scenario, još 2000. godine donet nacionalni zakon koji zabranjuje prenamene zemljišta 15 godina nakon požara. Međutim, na lokalnim vlastima je da primenjuju zakon na odgovarajući način, a zakon, čini se, ima rupe. 

Sumnje trenutno istražuje poverenstvo za borbu protiv mafije, ali verovatno će biti potrebno vreme i veliki napori da bi one uopšte bile dokazane. 


Tagovi

Požari Italija Mafija Solarni paneli Podmetanje požara Prenamena zemljišta Pošumljavanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.