Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenici
  • 14.01.2017. 11:00

Sunčani dani važni za jagode i zelenu salatu

Povrtari i voćari su na mukama zbog ledenih dana koji su zahvatili Srbiju.

  • 1.946
  • 498
  • 0

Proizvodnja jagoda poljoprivrednicima donosi prvi novac u sezoni, i to je slatki deo priče, ali ove zime, povrtari i voćari su na mukama zbog ledenih dana koji su zahvatili Srbiju. Sreten Lukić iz Obrenovca već godinama gaji jagode, i ne seća se ovoliko niskih temperatura.

Jagodama potrebna toplota

Ovaj proizvođač jagode je zasadio u avgustu, a prvi zreli plodovi se već naziru. Toplota im je neophodna, tako da su sve mere preuzete kako bi se ona sačuvala. Sreten se nada da će sunce uskoro ogrejati, kako bi jagoda dobila pravi, slatki ukus. Smatra da prosek temperature od -14,6 stepeni nije dobar za poljoprivredne proizvođače, a pogotovo za povrtare.

"Ja radim uglavnom sa duplim folijama, i pride dodajem agrile, što znači da se jagode mogu sačuvati do nekih -17, 18 stepeni. Temperatura ovih dana kretala se oko -19, ali uzimajući u obzir da sam imao zaštitu snega na plasteniku, očuvanje toplote nije bio problem. Toplota i sunce, jagodama su najpotrebniji u fazi zrenja. Da bi napravile šećer, potrebni su im pet ili šest sunčanih dana. U plasteniku je dovoljno i malo sunca. Iako je napolju hladno, a sija sunce, u plasteniku je dosta toplo", kaže Lukić.

Iako je veliki minus, cvet jagode obećava da će ona ipak biti rodna.

Neophodna zaštita zelene salate

Ovaj domaćin među prvima izlazi na zelenu pijacu sa jagodama, ali se bavi i uzgojem povrća. Već u februaru u njegovom plasteniku mogu se naći i mladi krompirići, peršun i zelena salata. Ona je prošle godine sredinom januara donela dosta bolji rod, ali to ne znači da će izgubiti na kvalitetu, već da će kasnije stići. Ono što je najvažnije, jeste da je dobro zaštićena.

"Važniji je da salata bude dobro zaštićena i da se oko biljke može napraviti komora. Kada dođe do leđenja zaštićena je biljka i njen sam koren, ali su smrznuti listovi, koji su u dodiru sa biljkom. Prošle godine salata je bila zrela već krajem januara, njoj je potrebno oko dvadesetak sunčanih, toplijih dana“, ističe Sreten Lukić.

Sreten je preuzeo sve mere kako bi zaštitio svoje proizvode, ali se nije odlučio za veštačko zagrevanje, jer kaže da iskustva drugih povrtara nisu pokazala isplativost.

Photo: felippeflorez / pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Povrtarsvo Zima Ledeni dani Hladnoća Biljke Jagode Plastenik Voće Zelena salaat Peršun Povrće Krompir Sreten Lukić Obrenovac


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃