Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 11.08.2015. 16:30

Suša "gura"cenu kukuruza

Sada je već izvesno da će prinos kukuruza biti gotovo prepolovljen u odnosu na rekordnu lanjsku proizvodnju. I tržište je reagovalo, pa je cena u konstantnom porastu. U jednom momentu je kukuruz sa cenom od 19 din/kg bez PDV-a, prestigao pšenicu.

  • 1.151
  • 295
  • 0

Višenedeljni toplotni talas istopio je procene dobrog ovogodišnjeg roda kukuruza. I dok su učestale majske kiše davale realnu osnovu za optimizam, poslednjih mesec dana vratilo nas je u surovu realnost. Sada možemo samo procenjivati koliki će taj podbačaj biti.

Produktna berza u Novom Sadu je barometar kretanja na tržištu žitarica. Koliko je stanje kukuruza kritično, najbolje svedoči izjava direktora Produktne berze, Žarka Galetina. "Svaki sunčan dan sa temperaturom preko 30 ili 35 stepeni održava se na tržište kukuruza tako što cena proporcionalno raste", kaže Galetin.

Cena kukuruza premašila cenu pšenice

I to nije stanje samo kod nas. Ceo evropski kontinent je pod uticajem visokih temperatura što će uticati na podbačaj prinosa. Galetin kaže da je pre desetak dana cena kukuruza premašila cenu pšenice, što pokazuje koliko je stanje alarmantno. "Kukuruz je u jednom trenutku došao čak do 19 dinara bez PDV-a, i to je apsolutni rekord za kukuruz roda 2014. godine. Tada je nizak vodostaj Dunava zaustavio cenovni rast, pošto je rečni tok Dunava bio blokiran. Zatim je povećana ponuda na domaćem tržištu, zbog nemogućnosti izvoza, oborila cenu", objasnio je Galetin.

U prvoj dekadi avgusta promet preko Produktne berze bio je 5.000 tona robe. Pri trendu rasta cena, animiraju se i ponuda i tražnja i zato ne čudi to povećanje prometa. Inače, na Produktnoj berzi u Novom Sadu poslednja zaključena cena u trgovini pšenicom 2015. je bila 19,58 din/kg sa PDV-om, dok se kukuruz roda 2014. prodao po ceni 19,51 din/kg sa PDV-om.

Trend rasta cene pšenice i kukuruza beleže berze u Parizu, Čikagu i Mineapolisu, dok su, zanimljivo, cena te dve žitarice u Budimpešti u padu. Preko Produktne berze se prometuje 2-3% tržišnih viškova kukuruza. Na prvi pogled, reč je o maloj količini, ali s obzirom na tehnologiju trgovanja i ukrštanja ponude i tražnje, informacije o realizovanim poslovima su svakako relevantne za sklapanje mozaika kada je reč o prometu žitarica.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Produktna berza Prinos Cena Žarko Galetin Podbačaj Toplotni talas Promet žitarica Tržište Ponuda


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."