• Suša
  • 30.08.2019. 18:00

Suša u Evropi: Države članice podržale mere podrške koje je predložila Komisija

Od početka ekstremnih klimatskih prilika pomno pratimo situaciju i spremni smo pomoći poljoprivrednicima, rekao je Evropski poverenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan.

Foto: Pixabay/maxs94
  • 188
  • 9
  • 0

Države članice podržale su 29. avgusta niz mera podrške koje je predložila Komisija da se ublaže finansijske poteškoće s kojima se poljoprivrednici suočavaju zbog nepovoljnih vremenskih uslova te da se poveća količina dostupne hrane za životinje.

Evropski poverenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan izjavio je: "Od početka ekstremnih klimatskih prilika pomno pratimo situaciju i spremni smo pomoći poljoprivrednicima. Komisija je svo vreme u bliskom kontaktu sa svim državama članicama i brzo je reagovala kad je to bilo potrebno. Tim bi se merama trebalo evropskim poljoprivrednicima pomoći finansijski i zaštititi ih od nestašice krmiva za stoku," objavila je Evropska komisija.

Na šta se odnose donesene mere?

Mere koje su države članice podržale na današnjoj sednici uključuju mogućnost plaćanja većih predzajmova i nekoliko vanrednih odstupanja od propisa o ekologizaciji kako bi se poljoprivrednicima omogućile dovoljne količine hrane za životinje. Poljoprivrednici kojima je to potrebno moći će primiti veći postotak plaćanja u okviru zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) kako bi poboljšali likvidnost. To uključuje:

  • primanje do 70 % direktnih plaćanja od sredine oktobra i
  • primanje 85 % plaćanja za ruralni razvoj čim se paket mera službeno donese početkom septembra.

Čeka nas još jedan toplotni talas

Dozvoljena će biti i odstupanja od određenih propisa o ekologizaciji kako bi im bile dostupne veće količine hrane za životinje. To uključuje mogućnost:

  • tretiranja neobrađenog zemljišta kao posebnog useva ili kao područja od ekološkog interesa, iako je već upotrebljeno za ispašu ili žetvu
  • setve postrnih useva kao čistih useva (a ne mešavine kultura kako je sada propisano) ako su namenjeni ispaši ili proizvodnji krmiva
  • skraćivanja minimalnog osmonedeljnog razdoblja držanja postrnih useva na polju kako bi ratari mogli na vreme posejati ozime useve nakon postrnih.

Nakon odluke taj bi paket mera trebalo službeno doneti početkom septembra.

Komisija će i dalje biti u kontaktu sa svim državama članicama kad je reč o posedicama suše.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Suša EU Evropa Poljoprivrednici Nedostatak hrane Podrška Fil Hogan


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mir i spokoj pronadjos u stoletnoj sumi. Planina Boranja