Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć za sušu
  • 04.09.2018. 17:15

Suša u Evropi: Komisija predstavila dodatne mere za podršku poljoprivrednicima

Evropska komisija predstavila je dodatni paket mera za povećanje dostupnosti stočne hrane, što je jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju poljoprivrednici pogođeni sušom.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 265
  • 12
  • 0

S obzirom na probleme sa kojima se suočavaju evropski poljoprivrednici koji su ovog leta pogođeni sušom, Evropska komisija nastavlja da deluje, kako bi pružila praktičnu podršku tom sektoru. Poljoprivrednicima će se omogućiti još veća fleksibilnost kako bi mogli da osiguraju hranu za svoje životinje.

Evropska komisija predstavila je dodatni paket mera za povećanje dostupnosti stočne hrane, što je jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju poljoprivrednici pogođeni sušom. Tim paketom se nadopunjuju mere koje su već najavljene početkom avgusta, izvestila je Evropska komisija.

Poverenik za poljoprivredu Fil lHogan izjavio je: "Komisija je brzo reagovala na prve znakove tih ekstremnih klimatskih pojava i ja pomno pratim situaciju. U kontaktu sam sa ministrima iz pogođenih država članica kako bismo procenili primerenost postojećih mera. Danas poduzimamo dodatne mere koje bi evropskim poljoprivrednicima trebalo da pomognu da se lakše nose sa nestašicom hrane za životinje. Pozdravljam nedavne najave nekoliko država članica koje su spremne da pomognu svom poljoprivrednom sektoru i nastaviću da sarađujem sa njima, kako bismo osigurali da iskoriste sve mogućnosti koje im se nude, najpre u okviru zajedničke poljoprivredne politike."

O kojim merama se radi?

Konkretno, nova odstupanja koja su predstavljena odnose se na određena pravila o zelenim praksama:

  • mogućnost da se zimski usevi, koji se obično seju u jesen za žetvu ili ispašu smatraju postrnim usevima (što je prema postojećim pravilima zabranjeno) ako su namenjeni ispaši ili proizvodnji krmiva;
  • mogućnost setve postrnih useva kao čistih useva (a ne mešavine kultura kako je sada propisano) ako su namenjeni ispaši ili proizvodnji krmiva;
  • mogućnost skraćivanja minimalnog osmonedeljnog razdoblja držanja postrnih useva na polju kako bi ratari mogli na vreme da poseju svoje zimske ujeve nakon postrnih useva;

Povećanje avansa

Predlog o povećanju avansa, koji je već najavljen prije nekoliko nedelja, u četvrtak je i službeno podnesen. Poljoprivrednici će moći primiti do 70% direktnih plaćanja i 85% plaćanja za ruralni razvoj već od sredine oktobra 2018. godine, pa neće morati da čekaju do kraja decembra da bi poboljšali svoju likvidnost.

Tim se prijedlozima nadopunjuju odredbe koje su već predviđene za takve situacije. Komisija u svakom slučaju osigurava da se sve te mere sprovode proporcionalno, uzimajući u obzir pitanja zaštite životne sredine. Na primer, na temelju postojećih pravila o državnim subvencijama, njima se može obuhvatiti do 80% štete uzrokovane sušom (ili do 90% u područjima sa prirodnim ograničenjima) pod određenim posebnim uslovima. Kupovina krmiva može se smatrati prihvatljivom za sunvencije u slučaju materijalne štete ili gubitka prihoda. Nadoknada štete ne mora se prijaviti Komisiji u slučaju da subvencija po poljoprivredniku u razdoblju od tri godine ne premašuje iznos od 15.000 EUR (takozvane subvencije de minimis). Pomoć je predviđena i u okviru mera ruralnog razvoja, uključujući finansiranje obnove pašnjaka i nadoknadu za gubitak prihoda.

Predlozi su dostavljeni državama članicama okupljenima na sastanku Odbora. Trebali bi biti izglasani u sledećih nekoliko dana i službeno doneseni do kraja septembra. Mere će se primenjivati retroaktivno.


Tagovi

Evropska komisija Suša Poljoprivreda Stočarstvo Stočna hrana Mere pomoći Phil Hogan


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!