Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 23.02.2022. 09:00

Sutra protest poljoprivrednika Banata, Mačve, Šumadije i Pomoravlja

Problemi su kulminirali poskupljenjem mineralnih đubriva koje je u proleće prošle godine koštalo 35 dinara po kilogramu, a sada košta oko 120 dinara, rekao je predsednik Saveza poljoprivrednih udruženja Banata Dragan Kleut.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 2.909
  • 3.562
  • 0

Poljoprivrednici će u četvrtak, u 10 sati, započeti dvosatnu vožnju traktorima i to više udruženja iz Vojvodine, Mačve, Šumadije i Pomoravlja. Traže ukidanje akciza za evrodizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, subvencije od 200 evra po hektaru, redovnu i brzu isplatu subvencija i obustavljanje nekontrolisanog uvoza mesa i mleka u prahu, istakao je za TV Novu predsednik Saveza poljoprivrednih udruženja Banata Dragan Kleut.

Kleut je za Betu, a prenosi Ekapija, rekao da je taj savez 14. februra poslao premijerki Srbije Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poziv na razgovor sa zahtevima. On je ocenio da su uslovi rada u poljoprivredi desetak godina nepodnošljivi, a da su problemi kulminirali poskupljenjem mineralnih đubriva koje je u proleće prošle godine koštalo 35 dinara po kilogramu, a sada košta oko 120 dinara.

Zvali smo vas na razgovor, ali se niste javili - Ministarstvo poljoprivrednicima?

"Za kupovinu mineralnog đubriva za 32 hektara poljoprivrednog zemljišta, koliko obrađujem, potrebno bi bilo oko 8.000 EUR. Ne mogu, radi te kupovine, da se zadužujem kreditom koji, umesto đubriva, nudi ministar poljoprivrede iako je beskamatni jer neću imati odakle da vratim ni ako usevi dobro rode pošto to nije jedini trošak", rekao je Kleut za ovaj medij.

Država Srbija je, prema njegovim rečima, dopustila uvoz jeftinog mleka u prahu i mesa i tako podržava inostranu poljoprivrednu proizvodnju, a uništava domaću.

Podsetimo, u nedelju su na protest izašli poljoprivrednici Mačve, Pocerine i Srema, a pošto se ministar Nedimović nije odazvao pozovu, najavili su protestnu vožnju upravo za četvrtak (24.2).


Tagovi

Protest poljoprivrednika Cene đubriva Subvencije Uvoz mleka Uvoz mesa Akcize za gorivo Dragan Kleut


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...