• Međunarodna saradnja
  • 05.06.2019. 17:00

Svaka druga malina kupljena u Švedskoj je iz Srbije

Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Švedske, a naročito u poljoprivredi, s obzirom da je svaka druga malina koja se kupuje u Švedskoj iz naše zemlje, izjavio je ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin na poslovnom forumu dve zemlje.

Foto: Danijela Plavšić
  • 87
  • 4
  • 0

Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Švedske, a naročito u poljoprivredi, s obzirom da je svaka druga malina koja se kupuje u Švedskoj iz naše zemlje, izjavio je ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin na poslovnom forumu dve zemlje.

Poslovni forum privrednika organizovale su Privredna komora Srbije i Ambasada Kraljevine Švedske, kako bi se podržale evrointegracije Srbije. Na skupu je učestvovalo više od 80 srpskih i švedskih privrednika, prenosi RTV.

Lundin je izjavio da je saradnja između Srbije i Švedske sve bliskija. Ovome naročito doprinosi činjenica da u Švedskoj živi oko 130.000 Srba.

Švedska investira 13 miliona evra u Srbiji

Prema njegovim rečima, Švedska godišnje investira oko 13 miliona evra u reforme u Srbiji zato što Srbija želi da postane članica EU. Ove reforme važne su za evropske evrointegracije.

"Dobar primer je životna sredina i tu radimo zajedno sa srpskim Ministarstvom za životnu sredinu, po pitanu poglavlja 27 u pregovorima sa EU", objašnjava Lundin.

Saradnja u oblasti životne sredine doprineće ojačanju potencijala Srbije u prečišćavanju otpadnih voda i reciklaže, ali i otvoriće nove poslovne mogućnosti. 

Najveći potencijali saradnje su u poljoprivredi

Na održanom poslovnom forumu, predstavljeni su poslovni potencijali najvećih švedskih kompanija u Srbiji. Neke od njih su Ikea, Sekuritas, Tetrapak.

Takođe, u Srbiji posluje oko 200 kompanija sa švedskim i srpskim kapitalom i takođe postoji stalni priliv švedskih investicija u domaće kompanije. 

Ambasador je istakao da je ukupni trgovinski bilans među ovim zemljama prošle godine povećan za 18 odsto. 

Podsećanja radi, prošle godine u septembru, švedski Rimaster, proizvođač iz oblasti metalurgije, stigao je u Paraćin. Ova kompanija ima u planu da zaposli za početak u tom kraju oko 300 ljudi, ali i da proširi svoje investicije za oko 50 miliona evra

Agrarni sektor samo delimično iskorišćen?

Prema Lundinovim rečima, Srbija i Švedska ipak imaju najveće mogućnosti da prošire sradnju u agrarnom sektoru. Srbija ima najveće potencijale baš u oblasti poljoprivrede, koji su samo delimično iskorišćeni.

Jelena Jovanović, direktor Sektora za međunarodne ekonomske odnose u PKS, istakla je kako investicije i buduće saradnje jesu pravi naziv za forum koji je održan. Cilj poslovnog sastanka je unaprediti saradnju i jače povezivanje domaćih privrednika putem bilateralnih razgovora, sa predstavnicima srodnih grana švedske privrede.

Potencijali leže i u ekologiji

Jovanović je ocenila da postoje posebne mogućnosti da se unapredi saradnja u agroindustriji, prehrambenoj, drvnoj i industriji nameštaja. Takođe, veoma su atraktivne i metalurgija, mašinska, farmaceutska, kao i industrija papira, ali i oblasti ekologije i informacionih tehnologija. 

"Utvrdili smo da poljoprivredni proizvodi i visoke tehnologije imaju najveći potencijal za unapređenje saradnje", izjavila je Jovanović.

Prema njenim rečima, fokus će i dalje biti na saradnji sa švedskim, ali i drugim skandinavskim zemljama.


Izvori

RTV


Tagovi

Poslovni forum Jan Lundin Evrointegracije Agrarni sektor Trgovinski bilans Jelena Jovanović Privredna Komora Srbija Ambasada Kraljevine Švedske


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi