Pretraživanje tekstova
EU je ukupno proizvela 58,4 miliona tona otpada od hrane. I dalje je najviše onog iz domaćinstva, čak 54 odsto.
Evropska kancelarija za statistiku Eurostat objavila je najnovije podatke o bacanju hrane u Evropskoj uniji. Prema njihovim podacima, u 2021. bačeno je 131 kg hrane po stanovniku. Uporedivši sa godinom ranije, gotovo da nije bilo promena.
EU je ukupno proizvela 58,4 miliona tona otpada od hrane, koji uključuje jestive i nejestive delove (kora voća, povrća i slično).
I dalje je najviše otpada iz domaćinstva, 54 odsto, što je ekvivalentno 70 kg po stanovniku.
Ostalih 46 odsto otpada je nastalo u lancu snabdevanja hranom. Udeo proizvodnje prehrambenih proizvoda i grupe pića bio je 21 odsto, odnosno 28 kg, restorana i prehrambenih usluga devet odsto ili 12 kg. Primarna proizvodnja je učestvovala sa sedam odsto, odnosno devet kilograma.
Podaci su deo namenskog statističkog praćenja količine bačene hrane u EU po sektorima delatnosti domaćinstava. Rešavanje ovog problema ostaje izazov kako u EU, tako i u celom svetu, stoji u saopštenju Eurostata.
Da li vi bacate hranu i u kojim slučajevima?
Tagovi
EUROSTAT Bacanje hrane Otpad od hrane Hrana u trgovinama Otpad iz domaćinstva Lanci snabdevanja
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!