Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 28.02.2023. 18:00

Sve je manje ostataka veterinarskih lekova u hrani

EFSA izveštaj pokriva različite grupe materija uključujući hormone, antibakterijske materije, zagađivače životne sredine, zabranjene supstance i druge veterinarske lekove.

Foto: Depositphoto/jenoche
  • 57
  • 54
  • 0

Godišnji izveštaj Evropske agencija za sigurnost hrane EFSA pokazuje da ostaci veterinarskih lekova i drugih supstanci pronađenih u životinjama i hrani životinjskog porekla nastavljaju da opadaju u Evropskoj uniji. Nivo usklađenosti je u porastu, stoji u ovom saopšenju. 

Broj testiranih uzoraka je neznatno povećan u odnosu na 2020. godinu. Izveštaj za 2021. obuhvata ne samo podatke država članica, nego i Islanda, Norveške kao i Severne Irske. Postotak neusklađenih uzoraka iznosio je 0,17 odsto, što je najniža brojka registrovana u poslednjih 12 godina kada se on kretao od 0,19 do 0,37 odsto.

Ciljani uzorci su pokazali da je ukupni nivo neusklađenosti smanjen na 0,24 odsto, u poređenju sa 0,27 do 0,35 odsto u prethodne četiri godine. Uzorci su uzeti kako bi se otkrila nezakonita upotreba ili proverila usklađenost sa maksimalno dozvoljenim nivoima. Izveštaj pokriva različite grupe materija uključujući hormone, antibakterijske materije, zagađivače životne sredine, zabranjene supstance i druge veterinarske lekove.

Potpuni skup podataka od oko 13 miliona analziranih rezultata, za svaku zemlju posebno, dostupan je na otvorenom repozitoriju koji ima za cilj poboljšanje transparentnosti, ponovljivosti i ponovnu upotrebu dokaza u procenama rizika za sigurnost hrane i hrane za životinje, EFSA Knowledge Junction-u.


Tagovi

EFSA Hormoni u hrani Veterinarski lekovi Bezbednost hrane Ostaci veterinarskih lekova


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.