Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 11.11.2021. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Sve manje stajnjaka se unosi u zemljište - šta se gubi?

Stajnjak poseduje veliku vrednost jer zemljište sa njime dobija "živu" materiju i on omogućava da njiva da najviše što može biljkama. Međutim, situacija je sada daleko drugačija, stajnjaka je sve manje, a analize zemljišta pokazuju i manjak humusa.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 758
  • 192
  • 0

U naše plodne oranice sve manje se unosi stajsko đubrivo. Nekada se poljoprivredna proizvodnja nije mogla zamisliti bez stajnjaka koji se najčešće zaoravao u jesen jer se tada dobro meša sa zemljom i popravlja njenu strukturu. 

"Najavažniji razlog što ga ima sve manje u zemljištu je situacija u stočarstvu. Sve manje poljoprivrednika se bavi ovom granom agrara, a oni koji i danas gaje stoku znaju koje su prednosti unošenja ovog đubriva", kaže Snežana Mušicki iz akreditovane laboratortije Poljoprivredne stručne službe u Rumi i dodaje da je sadržaj humusa koji je najvažniji za plodnost zemljišta izuzetno nizak, što je i posledica smanjenog unosa stajskog đubriva. 

Važno je istaći i da je to sporodelujuće đubrivo i ono u zemljištu deluje više godina, zavisno od osobina tla, klime, primenjene količine i dubine zaoravanja. Pravilna upotreba, odnosno unošenje zrelog stajnjaka u zemljište, jedan je od osnovnih preduslova da bi biljka iskoristila sav hranidbeni potencijal koje đubrivo pruža.

Više o tome u prilogu TV Fruška Gora:

 


Tagovi

Zemljište Stajnjak Zaoravanje Snežana Mušicki Humus


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.