Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Info IPARD Srbija"
  • 15.09.2016. 08:00

Sve više proizvođača zainteresovano za IPARD

U Dolovu, kod Pančeva, nedavno je organizovana radionica nazvana "Info IPARD Srbija" na kojoj su poljoprivrednici mogli da se informišu o gorućim problemima koji su vezani za IPARD.

Foto: bigstockphoto.com, Xilius
  • 1.351
  • 66
  • 0

Dosada se već dosta govorilo o IPARD fondovima, a kako vreme odmiče ova tema je sve popularnija u krugovima poljoprivrednih proizvođača. Nedavno je u Dolovu, kod Pančeva, organizovana i radionica nazvana "Info IPARD Srbija" na kojoj su poljoprivrednici mogli da se informišu o gorućim problemima koji su vezani za IPARD.

Naime, IPARD predstavlja petu komponentu velikog IPA fonda specijalizovanog za ulaganja u ruralni razvoj, a da bi postali deo tih ulaganja poljoprivrednici treba da ispune sledeće uslove: da imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, da posluju u skladu sa aktuelnim zakonima Republike Srbije i naravno da pripreme odgovarajuću dokumentaciju potrebnu za prijavu na konkurs za sredstva iz ovog fonda.

Stroga kontrola novca iz IPARD fonda

U odnosu na domaća ulaganja sistem investiranja iz ovog evropskog fonda je drugačiji jer su investicije koje dolaze iz tog fonda mnogo veće od investicija iz nacionalnog fonda, pa su samim tim i strogo kontrolisane, transparentne, mnogo su komplikovaniji sistemi kontrole, ali je cilj naše države i seljaka da što više tog novca dobijemo jer na taj način domaći novac možemo da koristimo za druge subvencije.

Konkurentnost i EU standardi glavni ciljevi IPARD-a

Srbija se trenutno nalazi u fazi u kojoj IPARD može da podrži samo najjače proizvođače i ekonomski održive projekte, dok se manji proizvođači moraju osloniti na dosadašnje mere države. Glavni ciljevi IPARD-a su obezbeđivanje konkurentnosti proizvodnje, s jedne strane i s druge strane da se kroz investiciju dostignu standardi Evropske unije.

Ukoliko se naša država administrativno otvori, IPARD fondovi će se otvoriti i za nas, a to bi značilo da će domaći proizvođači, u narednih 5-6 godina imati pristup investicijama koje iznose gotovo 300 miliona evra. O IPARD fondu, njegovim uslovima, kao i o tome šta bi on u budućnosti mogao da donese našim poljoprivrednicima više poslušajte u video prilogu:

Foto: bigstockphoto.com, Xilius


Tagovi

IPARD Srbija Poljoprivreda Evropska unija Razvoj Povrtarstvo Voćarstvo Ratarstvo Konkurentnost EU standardi IPA


Partner