Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zarobljene žitarice
  • 03.06.2022. 18:00

Svi se "trkaju" za transport ukrajinskih žitarica

U ukrajinskim silosima je, znamo, 22 miliona tona žitarica. Mnoge su zemlje uprle sve snage da ih oslobode za globalno tržište, ali, traže se kompromisi, uslovi, upozorava na probleme.

Foto: Depositphotos/Fotofabrika
  • 1.001
  • 158
  • 0

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, izjavio je da je njegova zemlja spremna da razgovara o mogućem tranzitu ukrajinskih žitarica preko luka na Baltičkom moru. 

"Sada svi traže logistiku... U redu, možemo razgovarati. Nemamo ništa protiv: prevozimo ih kroz Belorusiju, ali moraju postojati kompromisi", objavila je državna novinska agencija Belta, a prenosi Guardian

Šta znači kompromis? 

Kompromis znači dozvola slanja beloruske robe iz tih luka, o čemu je danas telefonski razgovarao sa glavnim tajnikom UN-a, Antoniom Guteresom

Takođe je predložio organizaciju dijaloga između Belorusije, Ukrajine i zemalja koje su spremne da omogući pristup svojim lukama. Pritom je najvažnije, kako je spomenuto tokom razgovora, da te luke - u Nemačkoj, Poljskoj, baltičkim državama ili Rusiji - treba da budu otvorene i za belorusku robu.

Kako znamo, Belorusija, veliki svetski proizvođač potaše, je od 2021. pod uticajem strogih zapadnih sankcija koje su poremetile njen izvoz đubriva preko luka na Baltičkom moru.

Belorusija ima uslov (Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk)

Poljska svesrdno pomaže, ali... 

Poljska se, kako piše The Wall street Journal, utrkuje za ubrzavanje protoka žitarica, tražeći po Evropi rezervne vagone i kontejnere. Tamošnji ministar poljoprivrede Henrik Kovalčuk je izjavio kako njegova zemlja planira otpremiti jednu trećinu od 4,5 miliona tona žitarica koje je Ukrajina mesečno izvozila u mirnodopskim uslovima. 

Ali, nisu svi srećni zbog toga.

"Povećani uvoz žitarica iz Ukrajine destabilizira situaciju na poljskom tržištu. To se posebno odnosi na jugoistok zemlje, gde poljoprivrednici imaju problema sa prodajom kukuruza. Velike količine ulaze i nije reč samo o tranzitu, već završava i na domaćem tržištu", rekao je Miroslav Marčiniak, vlasnik InfoGraina, navodi Farmer.

EK pokrenula platformu za pomoć

Evropska komisija pokrenula je danas internet platformu za uspostavljanje poslovnih kontakata između preduzetnika iz Ukrajine i EU, koja je namenjena pomoći u izvozu. 

Pojašnjavaju kako su milioni tona žitarica zaglavljeni u Ukrajini pa se moraju udružiti sve snage kako bi ih transportirali.

"Naša platforma za kontakt pomoći će vam u izgradnji novih partnerstava. Jedva čekam da ih vidim na delu - svaka tona žitarica je važna", poručila je poverenica EU za promet Adina Valin

Turska kupuje ukradene žitarice?

Kako znamo, i Turska je zainteresovana za pomoć Ukrajini. Očekuju napredak u planu za pokretanje izvoza iz ukrajinskih crnomorskih luka, a što bi trebalo da bude dogovoreno prilikom posete ruskog ministra spoljnih poslova sledeće nedelje. 

Svi čekaju otvorenje crnomorskih luka (Foto: Depositphotos/kaetana)

Ali, istovremeno, veleposlanik Ukrajine u Ankari, Vasyl Bodnar rekao je u petak da je Turska među zemljama koje kupuju žitarice koje je Rusija ukrala od Ukrajine.

Kako piše Reuters, zatražio je i pomoć od turskih vlasti kao i Interpola koji istražuje ko je uključen u transport kroz turske vode.

U svakom slučaju, UN je i današnjim saopštenjem upozorio da je potrebno više pregovora za aktiviranje ukrajinskog izvoza hrane jer rat u toj zemlji preti krizom gladi ne samo u njenim granicama nego i celom svetu. 


Tagovi

Kriza gladi Ukrajinske žitarice Transport Aleksandar Lukašenko Kompromis Internetska platforma Belorusija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.