Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živa strašila
  • 18.10.2021. 07:30

Svinje kao strašila za ptice u amsterdamskoj vazdušnoj luci

Reč je o pilot projektu koji na prvu zvuči čudno, ali ima vrlo ozbiljnu pozadinu jer se ptice često sudaraju sa avionima, ometaju saobraćaj i ugrožavaju bezbednost.

Foto: news.schiphol.com
  • 169
  • 23
  • 0

U međunarodnoj vazdušnoj luci Šipol u Amsterdamu (Holandija) između pista 18R-36L i 18C-36C mogu se videti svinje koje se hrane biljnim ostacima, objavila je ova vazdušna luka na svojoj web stranici.

Na površini od oko dva hektara njih 20 služe kao svojevrsna živa strašila. Cilj im je da drže ptice podalje od avionskih pista. 

Reč je o pilot projektu koji na prvu zvuči čudno, ali ima vrlo ozbiljnu pozadinu jer se ptice često sudaraju sa avionima, ometaju saobraćaj i ugrožavaju bezbednost. Stočar Jose Harhaus koji je vlasnik svinja kaže da je prisutnost njegovih životinja dovoljna da spreči divlje guske i ostale ptice da sletaju na polja u blizini mesta gde se spuštaju avioni, prenosi agrarheute.

Osim toga, svinje jedu ostatke useva, a ako više nema ostataka, ni ptice neće dolaziti, pojasnio je.

Na ovom polju bila je posejana šećerna repa koja je prava poslastica za guske. Do sada su ove pernate životinje terali ljudi, a sada će to preuzeti svinje koje se takođe slade repom. 

Treba napomenuti da ovo nije jedini slučaj angažovanja životinja u vazdušnim lukama. I ona u Briselu je 2019. godine obezbedila 100 ovaca umesto kosilica za travu.

"Bilo bi brže koristiti kosilicu, ali se odlučujemo za ekološko rešenje", izjavila je tada portparol vazdušne luke Anke Fransen.


Tagovi

Svinje Holandija Vazdušna luka Amsterdam Ptice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.