Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preuzimanja
  • 09.05.2015. 07:00

Syngenta odbila Monsantovu ponudu za preuzimanje

Syngenta odbila Monsantov predlog za preuzimanje težak 45 milijardi dolara.

  • 94
  • 6
  • 0

Dogovori o Monsantovom preuzimanju švajcarske agrohemijske kompanije Syngenta, ipak nisu realizovani, jer je Syngenta odbila ponudu tešku 45 milijardi dolara, smatrajući da pomenuti iznos potcenjuje vrednost te kompanije. Ponuda po deonici iznosila je 486,35 dolara, a osim zbog niske cene, odbijena je i zbog regulatornih rizika u mnogim zemljama u kojima pomenute kompanije posluju.

Predsednik Syngente, Mišel Demare, je ovim povodom izjavio da predlog koji su dobili od Monsanta, ne odražava odlične izglede za privredni rast koje Syngenta ima, kao ni mogućnosti buduće vrednosti kompanije usmerene na inovacije i vodeću tržišnu poziciju. On je dodao da, iako je Syngentina vrednost trenutno pogođena kratkoročnim kretanjima valuta i cena roba, dugoročno gledano, izgledi za poslovni uspeh su joj vrlo jaki.

Višegodišnja zainteresovanost za Syngentu

Monsanto je već dugo zainteresovan za preuzimanje ove agrohemijske kompanije. Kao jedan od mogućih razloga navodi se i preseljenje sedišta kompanije u Švajcarsku, čime bi se znatno uštedelo na porezima. Da je, kojim slučajem, ovo realizovano, bilo bi to najveće preuzimanje jedne evropske kompanije od strane američkog rivala. Osim toga, na ovaj način bi američka kompanija postala veoma ozbiljan konkurent ostalim kompanijama iz hemijske struke, kao što su: Bayer AG, BASF SE, Du Pont Co i Dow Chemical Co.

Naime, Syngenta je vodeći svetski proizvođač hemikalija za useve, dok je Monsanto vodeći proizvođač semena i dominira globalnim tržištem genetski modifikovanih useva, poput kukuruza i soje.


Tagovi

Syngenta Preuzimanje Monsanto Švicarska SAD Rivali Mišel Demare Cijene Regulatorni rizici Porezi Ušteda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.