Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvizicije
  • 27.08.2015. 16:00

Syngenta ponovo odbila Monsanto

Monsanto je odustao od kupovine Syngente nakon što je ova kompanija odbila njihovu najnoviju ponudu od 47 milijardi dolara.

  • 103
  • 3
  • 0

Američki proizvođač genetski modifikovanog semena Monsanto odustao je od kupovine Syngente, nakon što je ta švajcarska hemijska kompanija odbila i najnoviju, poboljšanu ponudu, saopšteno je iz Monsanta.

Nova ponuda vredna 47 milijardi dolara, ili 496 dolara po akciji, bila je za dve milijarde dolara veća u odnosu na prethodnu, podnetu u maju, u iznosu od 45 milijardi dolara, odnosno 486 dolara po akciji.

Monsanto odustaje od daljih pokušaja

"Syngenta je odbila našu poboljšanu ponudu uz obrazloženje da ne ispunjava njihova finansijska očekivanja", saopštila je američka grupa, a prenosi švajcarski list 20 minit. "Iz tog razloga, odustajemo od daljih pokušaja da ostvarimo saradnju sa Syngentom", dodaju iz Monsanta.

Syngenta je najveći svetski proizvođač hemikalija za useve i akvizicija bi pomogla Monsantu da diversifikuje svoju ponudu. Spekulacije o mogućem spajanju dva hemijska giganta, kojim bi bio formiran globalni tržišni lider u proizvodnji semena i herbicida, prvi put su se pojavile u junu prošle godine.

Prema pisanju britanskog Telegrafa, spajanje te dve firme gotovo bi izvesno naišlo na snažno protivljenje regulatora, političara i ekoloških aktivista sa obe strane Atlantika, iz strahovanja da će Monsanto imati veći uticaj na poljoprivredu.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Syngenta Monsanto Genetski modifikovano seme Proizvođač hemikalija Proizvodnja semena Proizvodnja herbicida