Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice moje hranilice
  • 24.12.2019. 15:00

Takmičenje: Postavite hranilicu, hranite ptice i osvojite nagrade

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije po prvi put organizuje takmičenje u zimskom hranjenju ptica, koje će trajati simbolično dok kalendarski traje i zima, do 23. marta 2020. godine.

Foto: Marija Katić
  • 592
  • 26
  • 0

U takmičenje koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije "Ptice moje hranilice" se mogu uključiti svi koji žele da pomognu pticama da prebrode ovaj težak i hladan period, u bilo kom trenutku tokom narednih 13 nedelja.

Da bi se učestvovalo u takmičenju, potrebno je postaviti jednostavnu hranilicu za ptice, prihranjivati i posmatrati ptice, te beležiti svoja zapažanja i podatke o broju i vrstama ptica koje posećuju hranilicu. Učesnici mogu biti svi koji najmanje jednom u toku trajanja takmičenja pošalju izveštaj sa podacima sa svoje hranilice putem pijavnog formulara i onlajn izveštaja.

Kategorije takmičenja

Kako dalje saopštavaju zahvaljujući aplikaciji "Ptice na dlanu" koja se besplatno može preuzeti i instalirati na Android i iOS mobilnim uređajima, na jednostavan način, svako može identifikovati ptice koje dolaze na hranilicu.

"Kategorije takmičenja u kojima se može ostvariti pobeda i nagrade su: hranilica sa najvećim brojem izbrojanih jedinki osvaja prenosivu drvenu hranilicu na postolju; hranilica sa najviše različitih vrsta ptica dobija Crvenu knjigu faune Srbije - Ptice. Posebna kategorija je izbor za najlepšu fotografiju sa hranilice, a nagrada je soliter za vrapce," saopštili su u Društvu.

Hranjenje ptica pruža priliku za posmatranje različitih vrsta

Zimski period je kako kažu u Društvu najkritičnije vreme za mnoge ptice, pre svega zbog nedostatka hrane u prirodi. Širom sveta, svake zime, ljubitelji prirode prihranjuju ptice i tako im povećavaju šanse da uspešno prebrode hladne dane i noći. Hranjenje ptica pruža priliku za posmatranje različitih vrsta i njihovog ponašanja iz neposredne blizine i odličan je način da se ostane u kontaktu sa prirodom u urbanim sredinama.

Dalje pojašnjavaju da su neke od vrsta koje rado posećuju hranilice u našim vrtovima i parkovima: velika i plava senica, poljski i vrabac pokućar, zeba, severna zeba, zelentarka, češljugar, batokljun, brgljez, crvendać, čvorak, kos, drozd borovnjak, sojka, gugutka, svraka, siva vrana i mnoge druge. Različite vrste ptica imaju različite navike, staništa u kojima se najčešće sreću i omiljenu hranu, tako da će izbor hrane i mesto hranjenja uticati na vrste koje će se na hranilicama pojavljivati.

Suncokret je najpodesniji za većinu vrsta ptica

Većina ptica pevačica se u zimskom periodu hrani plodovima i semenkama različitih biljaka. Hrana koja im se tada nudi treba da bude bogata kalorijama i laka za varenje. Suncokret je najpodesniji za većinu vrsta ptica, kao što su senice, zebe i vrapci. Кikiriki, orasi, proso, sirak, lomljena pšenica, kukuruz i drugo semenje predstavlja takođe dobar izbor, koji će zadovoljiti potrebe mnogih vrsta. Ne preporučuje se hranjenje ptica starim hlebom, jer hleb kod ptica izaziva komplikacije u varenju, a ređe i uginjavanje. Mnoge ptice će na hranilice biti privučene jabukama, slaninom ili posebnim "kolačima" za ptice, koji predstavljaju smeše semenja i masti (loja).


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Hranjenje ptica Ptice moje hranilice Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Hranilice


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)