Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 22.07.2022. 18:00

Tanker s ruskim đubrivom plovi prema SAD-u: Izvoz će se povećavati

Reč je o oko 39.000 tona rastvora urea amonijevog nitrata koja plovi prema Nju Orleansu. Rusija traži nove punktove za izvoz đubriva.

Foto: Depositphotos/Miguel-Perfectti
  • 506
  • 340
  • 0

Tanker koji prevozi tečno đubrivo iz Rusije, uskoro će stići u Sjedinjene Države, pokazali su izvori i podaci o praćenju brodova proteklih dana, informacija je koju je danas objavio Reuters

Ublažavanje krize? 

Ovim potezom u vreme široko rasprostranjene zabrinutosti da će svetske cene đubriva biti previsoke Vašington, pišu, ublažava krizu, nestašicu i obuzdava cene hrane. 

Reč je o oko 39.000 tona rastvora urea amonijevog nitrata, utovarene na brod u Sant Petersburgu koja plovi prema Nju Orleansu.

Portparol Stejt Departmenta naglasio je da SAD nije sankcionisao hranu ni poljoprivredna dobra iz Rusije.

"Za razliku od ruske vlade, nije nam u interesu koristiti hranu kao oružje kako bi se stvorila humanitarna kriza koja bi pogodila ranjivo stanovništvo", saopštio je.

Proširuju izvoz 

Izvoz mineralnih đubriva iz Rusije bi se mogao povećati. Vlada, na zahtev Ruske asocijacije proizvođača đubriva (RFPA), razmatra povećanje broja kontrolnih punktova preko državne granice kako bi proširila izvoz ove robe, objavila je tamošnja Nacionalna rejting agencija (NRA).

Ruski proizvođači su poslednjih godina smanjili korišćenje baltičkih luka, a RFPA je ranije zatražila da se dozvoli izvoz kroz luke Temrjuk i Kavkaz (Krasnodarsku regiju). Kapacitet Temrjuka je 5,8 miliona tona godišnje, dok je kapacitet luke Kavkaz 27,5 miliona tona.

RFPA je predložila proširenje liste uključivanjem luke Nahodka (Primorska regija), 20 železničkih pruga i 10 kontrolnih drumskih punktova.


Tagovi

Tržište đubriva Izvoz đubriva Mineralno đubrivo Rusija USA Humanitarna kriza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.