Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni tartufi
  • 09.01.2018. 10:15

Tartufi kao hedonizam, a ne biznis

Vitomir Igić iz Gornjeg Matejevca nekada je donosio i po 10 kilograma tartufa. Umesto da ih proda - ukusnim specijalitetima časti prijatelje.

Foto: Belle Amie
  • 2.207
  • 95
  • 0

Umesto paprike i krompira, koji su česti na trpezi u niškom kraju, Vitomir Igić iz Gornjeg Matejevca priprema - crne tartufe. Lovom na ovu skupocenu gljivu bavi se već 15 godina. Pomoćnici su mu psi, Ćure i Trtka, rase lagoto romanjolo (lagotto romagnolo).

Ne prodaje tartufe

Kaže da je nekada donosio i po 10 kilograma tartufa, ali nije ih prodavao.

Igić: "Jedem kao car" (Foto: Belle Amie)

"Ako se zna da jedno kilo dostigne cenu i od stotinak evra, onda je jasno da je to zarada o kojoj se sanja. Međutim, ja tartufe ne prodajem. Ne dozvoljavam da me nakupci ucenjuju. Sam ne mogu da ih izvozim, pa najviše volim da ih pojedem sa prijateljima. To zadovoljstvo da ugostim one koje volim, te da jedemo kao carevi, nema cenu", kaže Igić, a prenosi portal Belle Amie.

Tartuf menja aromu jela

Dodaje da je nemoguće opisati ukus tartufa, jer je to "nešto neponovljivo". Posebnu čar vidi u tome što ova gljiva mena aromu svakom jelu. Supruga Slavica je zadužena za kulinarske specijalitete. Ona kaže:

"Pravim špagete sa tartufom, picu, čak sam smislila i pastu od tartufa. Pravila sam i princes krofne sa ovom gljivom i mogu vam reći da su odlične. Spremim tako od njih svašta za krsnu slavu, ljudi ne mogu da se najedu, a nama to nije ništa, jedemo ih svaki dan".

Foto: Scott Darbey / Flickr


Tagovi

Vitomir Igić Slavica Igić Gornji Matejevac Tartufi Lagotto romagnolo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.