Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 24.05.2024. 10:30

"Tenk bez cevi" - John Deere od pola miliona evra

Mnogo prostora, malo buke. Čak je i frižider veći nego kod prethodnih modela.

Foto: Đorđe Lalić
  • 368
  • 115
  • 0

Seriju 8RX John Deere proizvodi samo u SAD-u, kao i kompletnu seriju osam. Postoje četiri modela 8RX traktora -310, 340, 370. Na samom glavnom ulazu juče završenog novosadskog Poljoprivrednog sajma  posetioce je "dočekao" onaj najveći - John Deere 8RX 410, koji za razliku od RT serije ima četiri gusenice.

Pogoni ga "PowerTech" PSS šestocilindrični motor od devet litara, koji sada može da ispuni EU standard "Stage V". Ima 410 nominalne konjske snage što, kaže iz sektora prodaje mehanizacije kompanije KITE d.o.o Goran Demko Rihter, pri 1.900 o/min razvije još 30 KS više. Pri oranju, umesto 410, razvije oko 443 KS.

"Zašto traktor sa gusenicama? Zato što ima nulto proklizavanje prilikom teških operacija i značajno manje je sabijanje tla", rekao je Demko Rihter i dodao da je ovaj guseničar prosečne težine više od 17 tona dok je maksimalna dozvoljena težina traktora čak više od 24 tone.

Postoje dve varijante transmisije

Bitna komponenta ovog traktora je i John Deere 1700 plivajući most, specijalno razvijen za ovu seriju koji doprinosi neophodnoj čvrstoći i omogućava podešavanje razmaka gusenica za potrebe različitih poslova.

Mnogo prostora u kabini

"Kada je transmisija u pitanju, postoje dve varijante - e23 "powershift" sa 23 brzine napred i 11 nazad i "autopower" transmisija. U poslednje vreme izbačena je i "e-autopower" (ekonomik), ali još je nije moguće poručiti u Srbiji."

Mnogo prostora, malo buke - ukratko o kabini ovog gabaritnog traktora. Čak je i frižider veći nego kod prethodnih modela. 

Cena od 450 do 500 hiljada evra

Na zadnji par traktora je moguće postaviti do šest parova hidrauličnih izvoda i do dva na prednjem delu, a maksimalni protok pumpe je, kako Demko Rihter kaže, 318 l/min. 

Potpuno automatizovani univerzalni kombajni koji sami sebe podešavaju?

"Podizna moć hidraulike zavisi od izbora hidrauličnog sistema, a kod ovog traktora je nekih 9.000 kg. Cena zavisi od opreme - od izbora gusenica, transmisije, poteznice pozadi, prednje hidraulike, tegova i slično, a u rasponu je od 450 do 500 hiljada evra + PDV", rekao je menadžer kompanije KITE d.o.o.


Tagovi

John Deere KITE doo Goran Demko Rihter Traktor guseničar Novosadski sajam


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner