Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Heljda
  • 10.04.2024. 18:00

TOP 15 zanimljivosti o heljdi

Znate li da heljda nije žitarica, da je vrlo medonosna i da je Rusija njen najveći proizvođač? Evo još zanimljivosti o sve popularnijoj biljci.

Foto: Depositphotos/vodolej
  • 104
  • 18
  • 0

Heljda, drevna biljka čiji uzgoj seže hiljadama godina unazad, postaje sve popularniji izbor u modernoj ishrani i uzgoju. Višestruko je korisna, a i dobija sve veću pažnju zbog svoje nutritivne vrednosti, kulturološke važnosti i praktičnosti u kulinarstu.

Evo 15 zanimljivih činjenica o heljdi 

  1. Heljda (Fagopyrum esculentum) je lažna, pseudo žitarica i pripada porodici troskota (Polygonaceae), istoj kao i rabarbara;
  2. Naziv joj potiče od grčke reči phagos - bukva i pyros - pšenica, zbog velike sličnosti semenki heljde i bukve;
  3. Smatra se da je njen uzgoj počeo u 6.000 pre Hrista u regiji koja je danas provincija Junan na jugozapadu Kine. U sedmom ili osmom veku su je sa Himalaja u slovenske zemlje doneli Povolški Bugari;
  4. U ishrani se koristi u obliku zrna, brašna, pahuljica ili kao zrna za klijanje (mikropovrće);
  5. Bogata je proteinima, vlaknima i raznim hranljivim materijama poput gvožđa i magnezijuma;
  6. Ima niski glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli porast šećera u krvi nakon konzumacije;
  7. Heljdino brašno je popularna zamena za pšenično u ishrani osoba osetljivih na gluten. Može se koristiti za pripremu raznih jela kao što su hleb, keks, palačinke, kore za šturdle i kaše;
  8. Koristi se u tradicionalnim jelima širom sveta, uključujući hajdinsku kašu, ruske palačinke blini i japanski soba nudle;
  9. Medonosna je biljka jer privlači pčele koje od nje prave kvalitetan med;
  10. Ova kultura je otporna na većinu štetočina i bolesti, što je čini popularnom u ekološkom vrtlarstvu. Ali, osetljiva je na sušu;
  11. Semenke heljde mogu se koristiti kao dodatak supama, salatama ili kao zdrava grickalica;
  12. Može se uzgajati u različitim klimatskim uslovima, od hladnih planinskih do toplijih područja sa umerenom klimom;
  13. Osim u ishrani, koristi se i u tradicionalnoj medicini zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući poboljšanje probave i smanjenje upalnih procesa;
  14. U 2023. godini Rusija je postala lider u uzgoju heljde, požnjevši više od 1,6 miliona tona i pretekavši Kinu;
  15. Međunarodni dan heljde obeležava se 10. aprila. 

Povezana biljna vrsta

Heljda

Heljda

Sinonim: - | Engleski naziv: Buckwheat | Latinski naziv: Fagopyrum esculentum Moench.

Heljda je vrlo stara kultura poreklom iz Azije. Gaji se zbog zrna koje je dobro svarljivo a služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u hemijskom sastavu zrna kao i načina... Više [+]

Tagovi

Heljda Pseudo žitarica Glikemijski indeks Nutritivni sastav Heljdino brašno Bezglutenska žitarica Hajdinska kaša Medosnosna biljka Najveći proizvođač


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.