Heljda, drevna biljka čiji uzgoj seže hiljadama godina unazad, postaje sve popularniji izbor u modernoj ishrani i uzgoju. Višestruko je korisna, a i dobija sve veću pažnju zbog svoje nutritivne vrednosti, kulturološke važnosti i praktičnosti u kulinarstu.
Evo 15 zanimljivih činjenica o heljdi
- Heljda (Fagopyrum esculentum) je lažna, pseudo žitarica i pripada porodici troskota (Polygonaceae), istoj kao i rabarbara;
- Naziv joj potiče od grčke reči phagos - bukva i pyros - pšenica, zbog velike sličnosti semenki heljde i bukve;
- Smatra se da je njen uzgoj počeo u 6.000 pre Hrista u regiji koja je danas provincija Junan na jugozapadu Kine. U sedmom ili osmom veku su je sa Himalaja u slovenske zemlje doneli Povolški Bugari;
- U ishrani se koristi u obliku zrna, brašna, pahuljica ili kao zrna za klijanje (mikropovrće);
- Bogata je proteinima, vlaknima i raznim hranljivim materijama poput gvožđa i magnezijuma;
- Ima niski glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli porast šećera u krvi nakon konzumacije;
- Heljdino brašno je popularna zamena za pšenično u ishrani osoba osetljivih na gluten. Može se koristiti za pripremu raznih jela kao što su hleb, keks, palačinke, kore za šturdle i kaše;
- Koristi se u tradicionalnim jelima širom sveta, uključujući hajdinsku kašu, ruske palačinke blini i japanski soba nudle;
- Medonosna je biljka jer privlači pčele koje od nje prave kvalitetan med;
- Ova kultura je otporna na većinu štetočina i bolesti, što je čini popularnom u ekološkom vrtlarstvu. Ali, osetljiva je na sušu;
- Semenke heljde mogu se koristiti kao dodatak supama, salatama ili kao zdrava grickalica;
- Može se uzgajati u različitim klimatskim uslovima, od hladnih planinskih do toplijih područja sa umerenom klimom;
- Osim u ishrani, koristi se i u tradicionalnoj medicini zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući poboljšanje probave i smanjenje upalnih procesa;
- U 2023. godini Rusija je postala lider u uzgoju heljde, požnjevši više od 1,6 miliona tona i pretekavši Kinu;
- Međunarodni dan heljde obeležava se 10. aprila.