Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrar na ekranu
  • 02.12.2022. 16:30

TOP 5 poljoprivrednih filmova koje morate pogledati

Za sve one koji su odlučili reći ne fudbalu, evo predloga nekoliko filmova s poljoprivrednim temama - po našem izboru.

Foto: Depositphotos/SeventyFour
  • 608
  • 59
  • 0

Dosta vam je fudbala, a svetsko prvenstvo je tek počelo? Imamo rešenje za vas.

Pogledali smo nekoliko filmova čija se radnja odvija na poljoprivrednim gazdinstvima u različitim delovima sveta i izdvojili njih pet koji su nas posebno oduševili: 

1. Ovnovi (engl. Rams)

Drama o dva zavađena brata koji vode nasleđenu ovčarsku farmu u australijskoj divljini. Zbog izbijanja retke i smrtonosne bolesti Ministarstvo poljoprivrede naređuje eutanaziju svih ovaca, dovodeći u pitanje opstanak njihove farme i života uopšteno.

Braća, koja ne razgovaraju već decenijama, a žive jedan do drugoga, svaki na svoj način pokušava "da reši problem". Hoće li premostiti međusobne nesuglasice i spasiti farmu i familiju od propasti, pogledajte u ovom inspirativnom filmu prepunom divnih pejzaža.

2. Pod svaku cenu (engl. At any price

Uspešni poljoprivrednik i nemilosrdni trgovac semenom pokušava da ubedi svog buntovnog sina da nastavi posao koji traje četiri generacije. Ali ovaj ima sasvim drugačije planove, kao i njegov brat koji je odavno napustio život u poljima kukuruza i pobegao na drugi kontinent.

Dok mu konkurenti podmeću klipove, u tržišnoj borbi za opstanak, povećanje produktivnosti i profita, glavni protagonista će učiniti sve - "rasti ili umri" njegov je moto. Kroz ovu potresnu priču proteže se nezaobilazna tema američkog agrara i rigorozne politike kompanija koje proizvode GMO seme, čija je ponovna upotreba zabranjena. 

3. Minari  

Radnja ovog Oskarom nagrađenog filma, smeštena je u sred ruralne Amerike gde se korejska porodica doseljava u potrazi za boljim životom. Glava familije kupuje zemljište na kojem želi uzgajati povrće i ostvariti američki san, dok njegova žena i deca ne dele njegov entuzijazam. Sve se menja kada se doseli urnebesna svekrva i donese biljku minari (vrsta celera) koja raste u Južnoj Koreji.

Ova porodična priča nasmejaće vas, a neke i rasplakati. Ne dajte da vas jezična barijera (korejski jezik) odvrati od gledanja, jer kada je premostite uživaćete u ovom impresivnom filmu koji je osvojio svetsku publiku i kritiku.

4. Mali seljak (fra. Petit paysan)

Triler o povučenom mladom poljoprivredniku koji požrtvovno upravlja mlečnom farmom, a kojem je internet jedini kontak sa spoljnim svetom. U strahu od epidemije fatalne bolesti goveda koja se širi Francuskom, a želeći spasiti svoje stado od 30-ak holštajn-frizijskih krava, on pribegava opasnim postupcima koji ga mogu koštati zatvora.

Ovaj film prikazuje izuzetno realistične prizore s farme, koji nisu za svačiji želudac i upečatljivi prikaz borbe protiv rigoroznih pravila uz nesebičnu ljubav prema životinjama. Na kraju filma biće vam jasno zašto su Amerikanci naziv ovog filma preveli kao "Prokleto mleko".

5. Svi Sveti (engl. All Saints)

Ova američka drama bazirana na istinitoj priči, govori o bivšem trgovcu koji je postao sveštenik, a čiji je zadatak da zatvori malu crkvu koja se nalazi pred bankrotom i prodati vredno zemljište oko nje. Planove mu poremeti nekoliko izbeglica iz Burme koji u poljoprivredi vide spas - za sebe i zajednicu u koju su došli bežeći od rata.

Kako pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju bez novca, mašina, alata, vode... spojiti naizgled nespojive kulture i običaje, osigurati egzistenciju i uveriti crkvenu hijerarhiju da podrži naizgled nemoguću misiju - pogledajte u ovoj inspirativnoj priči.


Tagovi

Poljoprivredni filmovi Pet po našem izboru Ovnovi Mali seljak Svi Sveti Pod svaku cenu


Autorka

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistar politikologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj