Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 26.03.2018. 10:00

Toplane u Srbiji ove godine prelaze na biomasu

Prvih 10 toplana u Srbiji počeće sa realizacijom planova prelaska sa fosilnih goriva na korišćenje biomase.

Foto: GIZ
  • 724
  • 34
  • 0

Prvih 10 toplana u Srbiji počeće sa realizacijom planova prelaska sa fosilnih goriva na korišćenje biomase. Ovaj posao obavlja se kroz projekat "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji" u okviru Nemačke razvojne saradnje. 

"Prelazak toplana na biomasu ima višestruke benefite za održivi razvoj lokalnih zajednica. Kupovinom lokalnog energenta, u ovom slučaju biomase, to jest drvne sečke, novac ostaje na lokalu, a u lancu snadbevanja i korišćenja stvaraju se mogućnosti za nova radna mesta. Istovremeno, znatno se smanjuje zagađenja životne sredine", rekao je Rajner Šelhas (Rainer Schellhaas), stručni savetnik na projektu.

Priboj već koristi biomasu

Jedan od inovativnih projekta realizovan je u Priboju - na biomasu je prešla kotlarnica, koja na ovaj način greje  školu, predškolsku ustanovu, dom zdravlja, kulturni centar i opštinsku upravu. Ova opština će do 2019. imati i gradsku toplanu, koja će biomasom zameniti fosilna goriva.

"Cilj nam je da kroz ove projekte učinimo primetan i važan korak ka unapređenju održivosti lokalne zajednice, u kojoj ćemo se oslanjati na sopstvene resurse i tako stvoriti neophodne preduslove za otvaranje novih radnih mesta, uz istovremeno smanjenje emisije štetnih materija i zavisnost od uvoznih energenata", naglađava Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj i predsednik Radne grupe za biomasu Zlatiborske oblasti.

Biomasa
Rajner Šelhas i Saša Vasilić

Srbija do 2020. mora da poveća udeo energije iz obnovljivih izvora

Države Evropske unije ulažu novac u obnovljive izvore energije, a posbeno u šumsku biomasu. Srbija se obavezala da će do 2020. godine poveaćti udeo energije iz obnovljivih izvora, od kojih je jedan i biomasa, na 27% od ukupne bruto finalne potrošnje energije.  Tehničku podršku projektu pruža Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a finansijsku Nemačka razvojna banka KfW. Projekat je vredan je 27 miliona evra, od čega je 20 miliona evra kredit KfW-a, dva miliona grant ove banke, a pet miliona grant Vlade Švajcarske. 


Tagovi

Biomasa Drvna sečka Toplana GIZ Projekat Priboj Rainer Schellhaas Saša Vasilić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.