Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iseljavanje stanovništva
  • 20.10.2018. 10:30

Topolovnik - selo sa velelepnim kućama u kojima niko ne stanuje

Topolovnik, selo u istočnoj Srbiji nedaleko od Velikog Gradišta se iz godine u godinu suočava sa smanjenjem broja stanovnika koji priliku za boljim životom traže u inostranstvu, ponajviše u Italiji.

Foto: Wikipedia / MilosTOP
  • 1.225
  • 33
  • 0

Nekada siromašno vlaško selo kod Velikog Gradišta, Topolovnik, bilo je prepuno ljudi. Međutim, danas je to selo bogato, ali istovremeno i prazno, jer većina seljana živi negde u inostranstvu. Kako prenosi RTS, porodice Sandre Paunović i Dragana Tanaskovića jedine su čiji svi članovi žive i rade u Topolovniku.

Paunovići proizvode povrće u plastenicima, dok Tanaskovići izrađuju betonske pločice. Sandra Paunović tvrdi da im nije loše dodavši da bi lepše bi bilo da u selu ima više ljudi. Kako navodi, problem je to što nemate s kime da se družite, da popijete kafu i popričate. Dragan Tanasković napominje da je iz godine u godinu sve manje mladih ljudi koji žele nešto da rade i da zarade.

U inostranstvo trbuhom za hlebom

Dragoslav Ilić, koji je penziju zaradio u Italiji naglašava da od 370 velelepnih kuća, u 70 niko ne živi. On dodaje da se tek po neki strani penzioner vrati da uživa u svojim dostignućima, ali odlazi i na lečenje. Dragoslav je u inostranstvo otišao sa prvom generacijom, sedamdesetih godina. Ilić kaže da je morao da ode jer ništa nije imao, napominjući da je u Italiju otišao čim je odslužio vojsku.

Najviše Topolovničana trenutno na radu u Trstu

Ideje od odlasku iz Srbije ne napuštaju one koji su ostali u Topolovniku, a među njima je i predsednik Mesne zajednice Mirko Strejkić. On kaže da je bio u inostranstvu, pa se vratio, a u skorije vreme smatra da će opet da ode, jer u Srbiji jednostavno ne može da se snađe. I na kraju treba pomenuti i to da ukoliko vam zatreba neko iz Topolovnika, prvo probajte u Trstu. Tamo ih ima toliko da se glavni deo gradske plaže zove "Topolovnik bič", a Italijani su uvereni da je to veliki grad.


Izvori

RTS


Tagovi

Topolovnik Veliko Gradište Sandra Paunović Dragan Tanasković Dragoslav Ilić Mirko Strejkić Iseljavanje Napuštanje sela


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.