Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova Varoš
  • 25.07.2018. 12:00

Topovima brane letinu od divljih svinja

Od krda divljih svinja, koja prave štetu u krompirištima i njivama zasejanim žitima, poljoprivrednici se brane topovima na gas i noćnim stražama, a patrole organizuju i lovci

Foto: Željko Dulanović
  • 4.436
  • 213
  • 0

Ako ih ne dokusure niske otkupne cene, divlje svinje će im sigurno doći glave. Poljoprivrednici širom opštine Nova Varoš žale se na krda koja im svakodnevno prave štetu u krompirištima i njivama pod žitom. Paori prete tužbama i kažu da će idućeg proleća morati manje da seju ukoliko država i lovci ne stanu na put ovom zulumu.

Svinje se navikle na prasak topova

Prostrana kotlina ispod Perovače i Kobilje glave, na međi Akmačića i Radijevića, poslednjih nedelja podseća na ratno poprište. Zasejan je gotovo svaki pedalj zemlje, letina je dobro ponela, ali poljoprivrednici su na muci da sačuvaju rod. I noć i dan poljem prašte "topovi" na plin i smenjuju se straže, ali bitku protiv "divljaka" koji nadiru iz šuma Zlatara i kanjona Uvca nikako da dobiju.

"Samo u ovom kraju je pet gasnih "topova plašljivaca", ali ne vredi. Na pucnjavu od koje meštani ne mogu da spavaju divlje svinje su već oguglale, pa vršljaju kao i pre. Zbog naših žalbi od pre nekoliko večeri počeli su da patroliraju i lovci, ali sinoć tek što ih je kiša oterala divlje svinje su nagrnule i napravile štetu. U njivi od 1,8 hektara pod organskom speltom uništile su više od 40% roda. Polja pod heljdom za sada im nisu interesantna, ali strahujem šta će biti kada se formira zrno", žali se Jekoslav Purić, iz Radijevića, koji speltu i heljdu gaji na površini od oko 40 hektara. On je možda i naveći proizvođač tih kultura u zapadnoj Srbiji. 

Zasejan gotovo svaki pedalj u polju na granici Radijevića i Akmačića

Gujaničić: Divlje svinje zaštićenije od seljaka        

U vapajima su najglasniji veliki proizvođači koji trpe i najveću štetu, a samo njih desetak obrađuje više od 300 hektara. Pored 20 hektara pod krompirom Branko Gujaničić, iz Akmačića proletos je zasejao i dvadesetak hektara raznim žitaricama, a ima i desetak hektara livada. Poljoprivreda je jedini izvor prihoda za njegovu petočlanu porodicu.
          
"Šteta je ogromna. Divlje svinje uđu u njivu i prerove pola ara. One izrove ar, dva i idu na drugi kraj, šetaju po njima kao po korzou. Dežuram do kasno u noć, ali nemoguće je kontrolisati ovoliko prostranstvo. Navadile su se na mlado žito i krompir i čini mi se da ih je svakog dana sve više. Pre nekoliko večeri naleteo sam na njih desetak, ali se nisu puno uplašila moje galame. Nemam lovačku pušku, a i da je imam ne bih smeo da pucam u krdo jer država više štiti divlje svinje nego nas seljake", žali se Gujaničić.

Poljoprivrednici kivni i na lovce      

Poljoprivredni proizvođači danima obijaju pragove i traže od opštinske vlasti i inspekcija da ih zaštite, a nedavno su, kako kažu, imali i burnu raspravu sa članovima Upravnog odbora Lovačkog udruženja "Kozomor" koje smatraju za najveće krivce. Lovci pak odgovaraju, da su meštani su obavezni da organizuju zaštitu i čuvanje svoje imovine od divljači, na način koji su propisali pravilnik i Zakon o lovstvu, a postavljanje elektroograda, korišćenje vidljivih plašila, svetlosnih i zvučnih uređaja i vezivanje pasa pored useva samo su neke od mera zaštite. 
             
"Samo nas dvojica  imamo po 40 zasejanih parcela i gotovo je nemoguće fizički sve to zagradiiti, da ne pominjemo koliko bi to koštalo. Stavljali smo mi i elektirčnu čobanicu oko pojedinih parcela, ali uzalud. Divlje svinje pokidaju žicu i provale, pa kasnije sve izgaze dok ne pronađu izlaz i naprave još veću štetu. Umesto što se pozivaju na nakaradne zakone, naši lovci bi trebali da pogledaju kako je to rešeno u drugim razvijenim sredinama, a Vojvodina i susedna Ivanjica su pozitivni primer. Nek organizuju redovnu ishranu dublje u šumi i divljač neće zalaziti u njive i sela", tvrde Purić i Gujaničić.

Nisu pošteđena ni žita nakon upada divljih svinja

U rezervatima "Uvac" i "Murtenica" obitava oko 200 divljih svinja             

Procena je da u lovištu  "Zlatar", koje zahvata delove opštine van granica specijalnih rezervata "Uvac" i "Murtenica", ima oko 200 divljih svinja, koje u potrazi za hranom prave štetu meštanima širom novovaroškog kraja. Kako smo nedavno pisali, "divljaci" su tokom zime i proleća preoravali i livade, pašnjake, okućnice, itd.
             
"Lovci patroliraju svako veče poljima na granici Akmačića i Radijevića, napravili smo i čeke, ali zbog kiše i magle do sada nije ubijena ni jedna divlja svinja, mada je odobren odstrel 74 komada. Problem je i što je nama zabranjen lov u Rezervatu "Uvac" u koji se graniči sa njivama, a u koji se uglavnom sklanjaju "divljaci". Međutim, patrole imaju efekta jer zbog njihovog prisustva divlje svinje sve ređe prave štetu", objašnjava upravnik lovišta Mirko Roljević.


Tagovi

Divlje svinje Nova Varoš Usevi Šteta Topovi Branko Gujaničić Akmačići Jekoslav Purić Radijevići


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.