Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nije šala
  • 02.06.2022. 13:30
  • Velika Kladuša, BiH

Tragikomedija u BiH: Poljoprivrednicima dele po litar goriva kao podsticaj

Prema obračunu podrške u gorivu za prolećnu setvu, 11 poljoprivrednika u Velikoj Kladuši, severno od Bihaća u BIH dobilo je po jedan litar dizela, a osam njih manje od dva litra, a četiri po 2,5 litra.

Foto: Općina Tešanj (ilustracija)
  • 958
  • 227
  • 0

Poslednjeg dana meseca maja, Velika Kladuša, mesto na granici sa Hrvatskom severno od Bihaća u BiH, obavestila je poljoprivrednike iz ove opštine da počinje podela goriva za korisnike kantonalnih podsticaja koji su lani ostvarili podršku u biljnoj proizvodnji. Reč je o realizaciji odluke Vlade Federacije, od 23. marta ove godine, kojom je proizvođačima ustupljeno bez naknade dizel gorivo, u količini od 1.400.000 litara iz zaliha federalnih robnih rezervi.

Inače, nadležni su tada tvrdili da će gorivo, po ovoj hitnoj meri podrške, biti podeljeno do kraja aprila, što se evidentno nije desilo. Dakle, prema obaveštenju iz ove opštine, kladuški poljoprivrednici gorivo mogu preuzeti do 5. juna.

"Mislio sam da je neka šala"

Ali, ovo nije najveća "tragedija". Neverovatan podatak je zapravo da je prema obračunu podrške u gorivu za prolećnu setvu, 11 poljoprivrednika u Velikoj Kladuši dobilo po jedan litar dizela, a osam njih manje od dva litra, a četiri po 2,5 litra. Najveća odobrena količina je 7,5 litara na koju ima pravo pet proizvođača. Većina od ukupno 174 korisnika ove podrške dobila je po pet litara.

Predsednik Udruženja "Poljoprivrednik" iz Velike Kladuše, Aziz Keserović, za Agroklub kaže da je situacija smešna i da je sramota što ga kao predsednika niko nije obavestio da uopšte počinje podela.

"Jutros sam to video na stranici, kad su mi rekli da je objavljeno. Nisam verovao, mislio sam da je neka šala, pa sam otišao da proverim. Pa ko će otići po litar goriva. Trebalo je smanjiti ili ukinuti akcize na gorivo i tako pomoći, a ovo je smešno, kakva je to pomoć", kaže jedva se suzdržavajući od smeha.

Skuplja pita, neg' tepsija

Pitanje je koliko njih će prihvatiti ovu pomoć, jer je "skuplja pita, neg' tepsija". Litar ovog derivata košta 3,31 KM (198 dinara), a mnogi bi više potrošili dok dođu do mesta točenja. Keserović kaže da su proizvođači u neverici te da su svoju reakciju preneli nadležnima, u lice.

"Neko im je rekao da tako rade. Zakazali su na svim nivoima. Sramota je da nema ministarstvo poljoprivrede na nivou države, ne možemo povlačiti sredstva iz EU, nismo konkurentni na tržištu, a oni nemaju razumevanja - ni država, ni entiteti, ni kantoni ni opštine. Para ima, samo nisu raspoređene kako treba", zaključuje.


Tagovi

Gorivo Dizel gorivo Poljoprivrednici Proizvođači Aziz Keserović Podela goriva


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.