Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SAD vs EU
  • 03.10.2019. 18:00
  • Vašington, SAD

Trampova administracija uvodi carinu na evropske proizvode: Na udaru vino, sir, viski

Odluka Svetske trgovinske organizacije omogućila je SAD-u traženje odštete, ali se još čeka odgovor WTO-a i na postupak koji je Evropska unija pokrenula protiv SAD-a. Iza svega su aviokompanije, a deblji kraj izvlače poljoprivredni proizvodi.

Foto: Pixabay/skeeze; Pixabay/geralt
  • 90
  • 3
  • 0

Ionako nategnuti odnosi Evropske unije i SAD-a mogli bi biti dodatno narušeni nakon jučerašnje odluke Trampove administracije. Naime, najavili su uvođenje carine od 25 odsto na stotine evropskih proizvoda među kojima su francuska vina, italijanski sir i škotski viski.

Nove takse najavljene su nakon što je Svetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijardi dolara kako bi nadoknadila štetu u avioindustriji. Carine su, pojašnjava New York Times, deo dugotrajne žalbe zbog subvencionisanja evropskog proizvođača aviona Erbas (Airbus) i namenjene su Sjedinjenim Državama za nadoknadu dela gubitaka koje je američki proizvođač aviona Boing (Boeing) pretrpeo zbog evropskih trgovinskih praksi.

SAD protiv Unije, Unija protiv SAD-a

"Presuda donešena u sredu daje mogućnost Sjedinjenim Američkim Državama da nametnu carine od 7,5 milijardi dolara jer se na toliki iznos procenjuje šteta, dok dve strane pregovorima ne postignu rešenje ili organizacija ne odluči da je Unija ipak imala pravo na subvencionisanje Erbasa", objašnjavaju.

Naime, Svetska trgovinska organizacija razmatra paralelni slučaj koji je Evropska unija pokrenula protiv Sjedinjenih Država zbog subvencionisanja Boinga, a Unija je sastavila vlastiti popis američkih proizvoda od 20 milijardi dolara koje bi mogla oporezivati ​​kao odgovor na odluku administracije Donalda Trampa (Donalda Trumpa). Očekuje se da će Svetska trgovinska organizacija tu odluku objaviti početkom sedeće godine.

Inače, najveći deo novih carina koje bi trebale stupiti na snagu 18. oktobra odnose se na proizvode iz Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Španije. Povećanje carine povećaće cenu uvoza evropskih proizvoda za američke kompanije i kupce, a što će uticati na aviokompanije, proizvođače i potrošače. Popis proizvoda većinom se odnosi na poljoprivredne i prehrambene proizvode, a administracija planira uvesti porez od 25 odsto i na uvoz parmezana, dagnji, kafe...

Unija uzvraća uvođenjem carine na američke proizvode?

Odlukom Svetske trgovinske organizacije okončan je petnaestogodišnji spor oko finansijske pomoći koju Evropa pruža glavnom proizvođaču aviona. WTO je još u maju presudila da je Evropska unija ilegalno subvencionisala nekoliko Erbasovih modela. U sredu ujutro je, globalno trgovinsko telo objavilo da bi Sjedinjene Države mogle pokušati nadoknaditi 7,5 milijardi dolara štete nametanjem tarifa. Ovo je ujedno najveći odobreni iznos naknade štete u istoriji organizacije.

Evropski zvaničnici rekli su da žele pregovarati o rešenju, ali da su takođe spremni odgovoriti uvođenjem nameta na američku robu. Poverenica za trgovinu Cecilia Malmstrom izjavila je još 23. septembra da Evropska unija pokušava pregovarati sa američkom stranom, ali da dosadašnji razgovori nisu doveli do sporazuma koji bi sprečio uvođenje novih carina. "Sjedinjene Države bile su voljne da pregovaraju, ali ne i da odgode uvođenje svojih tarifa", rekla je Malmstrom.


Tagovi

SAD Donald Tramp Carina Namet Vino Viski Sir


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)