Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mreža za restituciju
  • 20.11.2015. 13:30

Traži se povlačenje izmena zakona o zemljištu

Mreža za restituciju u Srbiji zatražila je danas od Vlade Srbije da povuče iz procedure Predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer tim predlogom, kako se ocenjuje, "dominiraju katastrofalna rešenja".

Foto: depositphotos.com
  • 64
  • 2
  • 0

Mreža za restituciju u Srbiji zatražila je danas od Vlade Srbije da povuče iz procedure Predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer tim predlogom, kako se ocenjuje, "dominiraju katastrofalna rešenja".

"Ovako urađen predlog predstavljao bi još jedno ozakonjenje organizovanog kriminala i korupcije prethodne Vlade, što ni mnogo bogatije države ne bi smele sebi da priušte", navodi se u inicijativi za povlačenje tog predloga iz skupštinske procedure koju je Mreža za restuticiju uputila srpskom premijeru Aleksandru Vučiću. Ocenjuje se da je Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljišu napisala "grupica zaposlenih u Upravi za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede" i da je on podmetnut Vladi na usvajanje.

Kako navodi to udruženje koje okuplja vlasnike kojima je nacionalizacijom oduzeta imovina, Vlada Srbije bi trebalo da taj predlog povuče iz procedure i vrati na doradu, uz napomenu da su neka rešenja preuranjena i da bi trebalo da im prethodi detaljan popis zemljišta.

Od 450.000 hektara državnog zemljišta izdaje se 250.000

Napominje se i da Republička direkcije za imovinu ne može da zna koliko državnog zemljišta ima kada im Ministarstvo poljoprivrede nije dostavilo podatke o tome. Ističe se i da je Mreži za restutuciju trebalo više od pet godina da natera Upravu za poljoprivredno zemljište da bar delimično popiše državno zemljište, a još pet godina da neko od državnih organa konačno prizna "apsolutno nespornu činjenicu da bi država mogla da izdaje oko 450.000 hektara državnog zemljišta", ali da je ministarka poljoprivrde priznala i da se u zakup izdaje samo oko 250.00 hektara.

Ne sme se prodavati zemljište pre sprovedene restitucije

Državno zemljište, kako navodi to udruženje "starih vlasnika", ne sme se prodavati pre sprovedene restitucije, zato jer nijedna prodaja imovine u Srbiji "dokazano nikad nije donela realne prihode državi, već samo korumpiranim ljudima u vlasti", dok se kroz restuticiju obezbeđuju dodatni prihodi državi i lokalnim samoupravama. "U restituciji se potražuje manje od 100.000 hektara tako da i nakon potpuno sprovedene restitucije zemljišta, preostaće jako mnogo državnog zemljišta, od čega i dobar deo prikrivenog", navode u Mreži za restuticiju.

Foto: depositphotos.com; taviphoto


Izvori

beta.rs


Tagovi

Mreža za restituciju Zakon o zemljištu Vlada Srbije Kriminal Aleksandar Vučić Državno poljoprivredno zemljište Izdavanje zemljišta