Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahtevi mlinara
  • 18.07.2015. 12:00

Traži se refakcija plaćene akcize na utrošeni gas

Mlinari traže pravo na refakciju plaćene akcize na utošeni tečni prirodni gas (TNG) za potrebe sušenja žitarica i uljarica. Cena u samo mesec dana je povećana za oko pet puta.

Foto: depositphotos.com
  • 120
  • 4
  • 0

Udruženja Žitovojvodina iz Novog Sada i Žita Srbije iz Beograda zatražila su od Ministarstva finansija da omogući pravo na refakciju plaćene akcize na utrošeni tečni prirodni gas (TNG) za potrebe sušenja žitarica i uljarica, saopštila je Žitovojvodina.

U obrazloženju te inicijative ističe se da je sušenje žitarica i uljarica vrlo važna karika u procesu poljoprivredne proizvodnje radi očuvanja tehnološkog i prometnog kvaliteta tih proizvoda. Većina sušara kao energiju za sušenje koristi prirodni gas, a od februara ove godine one su suočene sa enormnim rastom cene nabavke prirodnog gasa po osnovu stavke kapacitet, navedeno je u saopštenju.

U mesec dana cena povećana pet puta

Dodaje se da je cena za samo mesec dana povećana za oko pet puta (500 odsto) što je "verujemo, nezabeležen skok cene neke usluge i bez presedana u svim evropskim ekonomijama", ističu u udruženjima. To je ozbiljno ugrozilo ekonomski opstanak delatnosti pružanja usluga sušenja poljoprivrednih proizvoda, upozoravaju ta udruženja i dodaju da se time i urušavaju izuzetni izvozni rezultati ovih delatnosti.

Godišnja vrednost neto izvoza kukuruza i pšenice iznosi oko 600 miliona dolara i po tom kriterijumu navedeni proizvodi su bez premca u srpskoj ekonomiji.

Omogućavanjem refakcije akcize na utrošeni TNG, jedan broj sušara bi prešao na alternativni jeftiniji izvor energije, što bi omogućilo da se snižavanjem dela troškova poveća konkurentnost u izvozu predmetnih proizvoda i ostvare još bolji izvozni rezultati ove delatnosti, odnosno povećanje preko potrebnog deviznog priliva države, navodi se u saopštenju.

Foto: depositphotos.com; Wollwerth


Izvori

Tanjug


Tagovi

Mlinari Sušenje žitarica i uljarica Izvoz kukuruza Žitovojvodina Žita Srbije Cene gasa TNG Poljoprivredna proizvodnja Akcize