Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konstruktivan dijalog
  • 16.10.2015. 12:30

Trebalo bi podsticati ostanak mladih na selu

U Banatskom Novom Selu ministarka Bogosavljević Bošković razgovarala je sa predstavnicima Asocijacije "Banatski paori" i poljoprivrednim proizvođačima o temama iz oblasti poljoprivrede, pre svega pitanjima državnog poljoprivrednog zemljišta, unapređenju položaja žena na selu i ostanku mladih na selu.

  • 87
  • 4
  • 0

U Banatskom Novom Selu ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković razgovarala je sa predstavnicima Asocijacije "Banatski paori", predstavnicima udruženja okupljenih oko Asocijacije, kao i poljoprivrednim proizvođačima ovog kraja.

Tokom konstruktivnog i otvorenog dijaloga razgovarano je o mnogo tema u oblasti poljoprivrede, a pre svega o pitanjima državnog poljoprivrednog zemljišta, unapređenju položaja žena na selu i ostanku mladih na selu.

Povlastice mladim poljoprivrednim proizvođačima

"Razgovarali smo o pripremljenim zakonskim predlozima koji su u proceduri. Čuli smo dosta konkretnih predloga, korisnih sugestija i obećali da ćemo sve te predloge razmotriti i u skladu sa mogućnostima i usvojiti. Najviše se sugestija odnosilo na uvažavanje statusa mladih poljoprivrednika. Mladi poljoprivredni proizvođači zaista i treba da dobiju izvesne povlastice i konkretne vidove pomoći kako bi zasnovali proizvodnju i kako bi ostali da rade na svojim imanjima", rekla je ministarka. Prema njenim rečima, posebno joj se dopao predlog vezan za pitanje žena na selu koje su često zapostavljene i zaslužuju daleko veću pažnju.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu uvek aktulelna tema

Kada je reč o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ministarka je navela da je bilo konkretnih predloga o podršci mladim poljoprivrednim proizvođačima i istakla da Ministarstvo radi na pripremi posebnih programa, ne kroz ovaj zakon, već konkretnih programa, kojima će se pronaći sve mogućnosti s ciljem pomoći mladim poljoprivednicima.

Raditi na povećanju stočnog fonda

Poljoprivrednici su u dilemi da li je Zakonom previše dato na značaju stočarstvu ili ratarstvu, a iz resornog ministarstva poručuju da su predložili konkretna rešenja u interesu celokupne poljoprivrede Srbije.

"Ne možemo da izdvajamo posebno stočare ili ratare. Nama su posebno važni svi, i oni, kao i voćari i povrtari. Međutim, činjenica je da nam je stočarstvo u značajnoj meri osiromašeno, da se ne može lako oporaviti i činjenica je da smo sebi postavili kao zadatak da očuvamo fond koji imamo, i da ga postepeno i uvećavamo", rekla je ministarka i podsetila da je prošle godine zabeležen pozitivan rezultat u odnosu na 2013., kada je broj mlečnih krava bio viši za oko dva i po procenta.

"To nije neko značajno povećanje, ali je nama dovoljan indikator da je zaustavljen negativan trend. To nas ohrabruje da verujemo da ćemo i u narednim godinama održati ovaj nivo i da ćemo dobijati podatke koji će značiti uvećanje stočnog fonda. Prošle godine imali smo i veću proizvodnju mleka i mesa, i sve je to rezultat opredeljenja Vlade", kazala je ministar i dodala da ne želi da se odustane od tog puta.

Pričalo se i o temi prodaje dela državnog poljoprivrednog zemljišta

Kada je reč o prodaji dela državnog poljoprivrednog zemljišta ministarka je rekla da je Ministarstvo to prihvatilo na insistiranje malih poljoprivrednika koji žele da na taj način osiguraju svoje pozicije i time steknu sigurnost. To je, kako je ministarka objasnila, gest kojim Ministarstvo pokazuje da želi da pomogne malim poljoprivrednicima. Ona je podsetila da je kupovina predviđena isključivo za male poljoprivrednike i ponovila da su limitirane površine koje oni mogu da kupe.

Predsednik Asocijacije "Banatski paori", Jan Husarik rekao je da je sastanak bio vrlo konstruktivan, sa puno mudrih i razumnih predloga, kao i da imaju ispruženu ruku Ministarstva i Vlade. Husarik je podsetio da oni već niz godina predlažu šta misle da je najbolje za poljoprivredu, odnosno porodično poljoprivredno gazdinstvo za koje se ova Asocijacija i zalaže.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Mladi na selu Snežana Bogosavljević Bošković Poljoprivredni proizvođači Banatski paori Zakon o poljoprivrednom zemljištu Povlastice Stočari Ratari Stočni fond Mlečne krave Jan Husarik