Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 17.10.2022. 15:00

Tri države blokirale odobrenje za korišćenje glifosata u EU

Dok je većina država članica podržala predlog da se produži odobrenje za korišćenje glifosata na godinu dana, usprotivile su se Luksemburg, Malta i Hrvatska, dok su Francuska, Nemačka i Slovenija bile suzdržane.

Foto: Depositphoto/Leonid_Eremeychuk
  • 101
  • 22
  • 0

Blokirano je privremeno produženje odobrenja za korišćenje glifosata u Evropskoj uniji. Trenutno odobrenje ističe polovinom decembra, a to bi kontroverzno sredstvo ponovno trebalo biti procenjeno u julu 2023; kako je već početkom ove godine najavila Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA). 

Da bi se premostio taj jaz, Evropska komisija je predložila privremeno produženje od jedne godine, u skladu s pravnim okvirom. Taj su predlog izneli prošlog petka pred države članice na Stalnom odboru Komisije EU za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (SCoPAFF).

Međutim, portparol EK potvrdio je za Euractiv da glasanje nije prošlo jer nije postignuta potrebna većina. 

Prema navodima, dok je većina država članica podržala ovaj predlog, usprotivile su se Luksemburg, Malta i Hrvatska, dok su Francuska, Nemačka i Slovenija odlučile biti suzdržane. Sve je ovo na kraju bilo dovoljno za blokiranje postupka.

Sledeći korak je da će izvršna vlast EU-a podneti žalbu i, u slučaju da ne bude većine ni u žalbenom odboru, stvar proslediti Kolegiju komesara EK koji bi mogao sam da odobri pravila.

Međutim, portparol nije mogao dati informacije u kom roku bi sve trebalo da bude rešeno. Na pitanje hoće li biti odobreno pre isteka roka u decembru, rekao je da će Komisija "učiniti sve što može" da požuri postupak.


Tagovi

Glifosat Evropska komisija Odobrenje za glifosat Produženje Blokada


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.