Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU poljoprivreda
  • 23.09.2023. 15:00

Tri rešenja za EU poljoprivrednike nudi Urusla fon der Lejen - a šta sa vukovima?

Ursula fon der Lejen je govoreći u Parlamentu o viziji EPP-a ponovo istakla kako poljoprivredu i poljoprivrednike ne smemo da uzmemo zdravo za gotovo te ponudila tri rešenja koja bi trebalo da im pomogne.

Foto: Depositphotos/izanbar/screenshot
  • 160
  • 24
  • 1

"I danas želim da odam počast našim poljoprivrednicima i zahvalim im što nam svakodnevno obezbeđuju zdravu hranu, nešto što smo skloni uzeti zdravo za gotovo", izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen ove nedelje govoreći u Evropskom parlamentu o viziji Evropske narodne stranke (EPP) za poljoprivredni sektor. 

"Suočavate se s ogromnim izazovima zbog nestabilnosti cena roba, rastućih ulaznih troškova i klimatskih promena. Zato ne čudi da je sve manji broj mladih koji se odlučuju za posao u poljoprivredi", nastavila je nudeći tri rešenja - prvo su podaci, drugo digitalna infrastruktura i treće, nove genomske tehnike.

Sateliti, internet i nove genomske tehnike 

Kaže kako je u Evropi mnoštvo podataka o stanju zemljišta, zahvaljujući satelitskim sistemima, ističe, svetske klase. Pojasnila je kako je kvalitet zemljišta vidljiv i iz svemira te možemo da merimo njegovo zdravlje, vlažnost i sposobnost upijanja vode.

"Ali ove informacije su uglavnom neiskorišćene. Zato smo odlučili ovu golemu količinu znanja napraviti dostupnom evropskim poljoprivrednicima. To je snažan podsticaj za usvajanje visokotehnoloških rešenja koja će da uštede novac i inpute, posebno vodu", naglasila je. 

Odmah se nadovezala na korišćenje podataka, što nije moguće ako korisnici nemaju brzu internet vezu. Digitalni prelaz zahteva infrastrukturu, kao što su kablovi za prenos podataka i 5G tehnologije, a to, kako znamo, nije uvek dostupno van velikih gradova. Fon der Lejen je rekla kako je pre četiri godine samo 15 odsto naših ruralnih područja imalo pristup brzom internetu, a sada je, zahvaljujući velikim ulaganjima ono do 40 odsto.

"Ovo je bitno za mlade inovatore koji žele uneti nova digitalna rešenja u poljoprivredni sektor."

Kao treće rešenje vidi u nauci koja razvija nove useve otpornije na bolesti ili klimatske promene.

"Možete da dobijete bolju žetvu, sa manje vode i manje pesticida. Zbog toga smo izneli predlog o novim genomskim tehnikama. Evropa je globalni lider u inovacijama. Svoj tehnološki napredak ćemo da stavimo u službu naše poljoprivrede", poručila je. 

Pretnja velikih predatora 

Istakla je kako su poljoprivrednici među glavnim žrtvama klimatskih promena, više nego iko u Evropi. Posebno se osvrnula na situaciju s velikim elementarnim nepogodama u Španiji, Grčkoj, Italiji, Sloveniji. 

"Postoji još jedan problem do kojeg nam je jako stalo. Onaj gde su dijalog - i vaš doprinos - ključni za rešavanje rizika: govorim o velikim predatorima i pretnji koju oni predstavljaju našim životinjama. Poljoprivrednici već godinama govore kako sve veći broj vukova u nekim područjima predstavlja opasnost za stoku i ljude", precizirala je i dodala da kako bi identificirali područja u kojima vukovi predstavljaju veći rizik za lokalne zajednice, moraju da čuju mišljenje poljoprivrednika.  

Otkrila je da će lokalna udruženja i vlasti imati priliku da podele informacije, specifičnu situaciju i probleme kako bi se na pravi način upravljalo ovim divljim životinjama.  

Da zaštiti prirode, ali... 

I za kraj, ali ne manje važno, ponovila je poruku iz nedavnog govora o stanju Unije, a to je da opšti cilj zaštite prirode i biodiverziteta ostaje isti.

"Ali mi možemo i hoćemo da pronađemo ciljana rešenja kako bismo zaštitili vaša sredstva za život."

"Duboko sam uverena da poljoprivreda i zaštita prirode mogu da idu ruku pod ruku. Ali moramo da razmotrimo izazove sa kojima se poljoprivrednici suočavaju. Tako da možete nastaviti garantovati prehrambenu bezbednost u Evropi i u budućnosti", zaključila je. 

Ceo njen govor možete da pročitate putem ovog linka.

Lakše je bez Timermansa? 

Na ovom je događanju lider EPP-a Manfred Veber rekao da će biti lakše postići dogovore o reformama održive poljoprivrede sada kada šef Zelenog dogovora Frans Timermans više nije na dužnosti, piše Politico.

Frans Timermans dao ostavku - ko preuzima evropski Zeleni plan?

Ta su se dva lidera više puta sukobljavali u Evropskom parlamentu. Dok je Timermans na svojevrstan način bio radikalan kada je reč o zaštiti prirode i sprovođenju Zelenog plana, Veberova grupa desnog centra borila se protiv novih pravila EU-a za obnovu degradiranih prirodnih područja. 

"Želim biti vrlo jasan, s odlaskom Fransa Timmermansa postoji atmosfera u kojoj ljudi vide šansu da se svi aspekti Zelenog plana mogu zasnivati na sadržaju, u poštenoj raspravi", rekao je Veber na pres konferenciji te dodao da je važno pridobiti poljoprivrednike da podrže promenu koja je pred nama, a ne da ih se plaši. 

Podrška udruženja Copa-Cogeca 

Obraćanje i najavu otvaranja dijaloga su pozdravili i u krovnom evropskom udruženju poljoprivrednika Copa-Cogeca te poručuju kako su spremni doprineti. 

"Ipak, čekamo dodatne pojedinosti o okviru ovog plana, koji bi trebalo da bude deo priprema za budući ZPP. Kako bismo izbegli polarizaciju, moramo se odmaknuti od ideoloških rešenja i ciljeva, činjenično sagledati posljedice političkih inicijativa te koristiti naučno utemeljene procene učinka", naglasili su nadajući se da će strateški dijalog započeti analizom politika Zelenog plana te da će svi novi predlozi biti podložni proceni izvedivosti i proračuna. 


Tagovi

Sateliti u poljoprivredi EPP Internet u ruralnim područjima 5G tehnologija Nove genomske tehnike Zeleni plan Copa Cogeca Ursula Fon der Lejen Prehrambena bezbednost Manfred Veber Frans Timermans Vukovi u Evropi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.