Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka porekla
  • 01.12.2019. 13:00

Tri srpska proizvoda uskoro sa oznakom geografskog porekla

Još domaćih poljoprivrednih proizvoda moglo bi u skorijoj budućnosti da zaštiti svoju izvornost. U pitanju su pirotski kačkavalj, ariljska malina i fruškogorski lipov med.

Foto: Komora italijansko - srpskih privrednika
  • 130
  • 5
  • 0

Oznaka geografskog porekla veoma je značajna u pogledu plasmana proizvoda na inostrana tržišta s obzirom na to da doprinosi stvaranju poverenja kod potrošača, kada je u pitanju kvalitet i bezbednost.

Uskoro bi domaći poljoprivredno prehrambeni proizvodi mogli da budu zaštićeni ovom oznakom, najavio je vođa EU projekta za organsku proizvodnju, Davide Liberati na seminaru "Geografske indikacije globalnog tržišta - vrednost, registracija i zaštita". Taj seminar realizovan je u saradnji Ministarstva poljoprivrede Italije i Srbije.

Osim predstavnika EU, događaju su prisustvovala i značajna imena u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije iz Srbije i Italije. Među njima, našli su se i Silvia De Bertoldi iz Ministarstva poljoprivrede Italije, Stevica Marković i Vuk Vujačić iz saveza "Original Serbia", koji okuplja proizvođače čija proizvodnja nosi ovu oznaku i Mirjana Ostojić iz udruženja "Slow Food" u Srbiji.

"Made in Italy Serbia" - prilika za novu saradnju

Nekoliko prehrambenih proizvoda iz naše zemlje prezentovano je i promovisano na sajmu "Made in Italy Serbia" koji je organizovan u okviru četvrtog izdanja "Nedelje italijanske kuhinje u svetu" i to pred ambasadorom Republike Italije u Srbiji Nj.E., Karlom Lo Kašom, predsednikom Komore italijansko - srpskih privrednika Đorđom Markeđanijem i generalnom sekretarkom Komore Mirjanom Kojić, koji su i otvorili ovaj sajam.

To je bila prilika da se domaći proizvođači povežu sa novim potrošačima i ostvare nove vidove saradnje. Predstavili su se proizvođači iz različitih grana poljoprivrede, ali i mesne industrije. Konkretno, iz Srbije su se pojavili proizvođači vina, maslinovog ulja, čokolade, sireva, ali i testenina i mesa.

Govorilo se takođe i o mobilnoj aplikaciji "Mamma Italia" koja je tom prilikom prezentovana i koja ima za cilj da olakša pronalaženje mesta u mnogim zemljama sveta na kojima se mogu pronaći originalni italijanski proizvodi, piše RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Oznaka geografskog porekla Srbija Italija Made in Italy Serbia Davide Liberati Mamma Italia


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.