Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 04.04.2018. 16:15

Trivan: Zakon o klimatskim promenama doneti što pre

Srbija se nalazi u pojasu koji će biti najviše pogođen klimatskim promenama, pa je Zakon o klimatskim promenama neophodno doneti što pre.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
  • 233
  • 11
  • 0

Srbija se nalazi u pojasu koji će biti najviše pogođen klimatskim promenama, jer će srednja godišnja temperatura u našem regionu rasti brže nego u ostalim delovima sveta, upozorio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i rekao da je neophodno brzo donošenje Zakona o klimatskim promenama. Ovim povodom održana je javna rasprava o nacrtu Zakona u Privrednoj komori Srbije (PKS), koja će trajati do 20. aprila, a potom dokument odlazi u Skupštinu. 

"Zakon o klimatskim promenama nameće standard i postaje paradigma bolje budućnosti Srbije, zato svi zajedno moramo da radimo na njegovoj primeni, radi kvalitetnijeg života, sopstvenog zdravlja i opstanka čitave planete", rekao je Trivan.

Šta predviđa Zakon o klimatskim promenama?

Zakonom će biti uspostavljen sistem za monitoring, izveštavanje i verifikaciju (MRV) podataka i informacija od značaja za oblast klimatskih promena, kao ključni preduslov za održivo planiranje i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Fokus će biti i na pošumljavanju, kao jednom on najvažnijih načina da se reši ovo pitanje.  Prema novom Zakonu, sve oblasti života i društva, moraće da budu prilagođeni međunarodnim standardima i potrebama, poput definitivnog ograničenja emisije ugljen-dioksida i svih drugih "staklenih" gasova.

Donošenje Zakona o klimatskim promenama predstavlja ispunjenje obaveza prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazuma iz Pariza i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovima Evropske unije.

"Sve državne institucije moraće da se stave u funkciju ovog zakona, imajući u vidu obim investicija koje se očekuju u oblasti smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i brojnih drugih mera koje se očekuju u pogledu adaptacije na klimatske promene", rekao je Dušan Stokić, rukovodilac Službe za životnu sredinu PKS.


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Klimatske promene Zakon o klimatskim promenama Srbija Goran Trivan Dušan Stokić Javna rasprava


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.