Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispravak
  • 27.07.2022. 16:00

[Tržište] Ispravljene netačne cene soje iliti šta su to bušeli?

Za sve je kriv bušel, angloamerička jedinica zapremine suvih supstanci, odnosno njegova varijabilna vrednost, zavisna od kulture.

Foto: SimaZoran@Depositphotos
  • 882
  • 99
  • 0

Dragi naši čitataoci, korisnici Agroklub servisa. Dužni smo Vam izvinjenje, jer smo u sekciji Tržište davali netačnu informaciju za berzansku vrednost soje (Čikago), proizašlu iz naših proračuna.

Cene poljoprivrednih sirovina (žitarica, uljarica) i stočne hrane putem aplikacionih interfejsa preuzimamo sa stranih onlajn servisa koji ih iskazuju na različite načine - USD/ton, USc/bu, USc/lb, EUR/mt i slično, a koje mi radi lakšeg razumevanja i bolje interpretacije konvertujemo u evre po toni. Dakle množimo i delimo sa koeficijentima volumena odnosno težine, kao i kursa. Sve kako bi dobili unificirane vrednosti, što bliže logici čitalaca. 

I upravo je tu bila skrivena greška. Konkretnije, za sve je kriv bušel, angloamerička jedinica zapremine suvih supstanci, odnosno njegova varijablina vrednost, zavisna od kulture. 

Pa tako bušel ječma teži 21.7724 kg, kukuruza pri vlažnosti od 15.5 odsto 25.4 kg, pšenice 27.2155 kg uz vlagu od 13,5 odsto, dok se za soju računa s 27.2 kilograma uz 13 odsto vlažnosti zrna.

Greška se pojavila jer je u obračun za soju korišćena protivrednost kilograma pogrešne kulture, u našem slučaju kukuruza.

Greška je danas ispravljena, a tačne vrednosti upisane su u naše baze podataka.

Još jednom primite naše izvinjenje i nemojte nam zameriti. Jer kako kaže ona stara - ko radi taj i greši. Mi ćemo nastaviti raditi dalje i više, ali i nastojati grešiti što je manje moguće.

Važna napomena

Navedene cene rezultat su kompjuterske obrade i pojednostavljenja berzanskih izveštaja, a njihova svrha je da daju okvirna kretanja cena. Čitav je niz detalja koji stoji iza iznosa, a koji opisuje kvalitet i lokaciju sirovine, kao i druge komercijalne informacije budućih isporuka. Za više informacija o svakoj pojedinačnoj ceni robe trebalo bi da dobijete detaljne informacije na službenim stranicama davatelja iste (npr. berze u Parizu, Čikagu ili negde drugde). Dinamika sinhronizacija cena može značiti razlike, kao i njihova vremenska validnost (gde se najbliži futures uzima za trenutnu).

Servis Tržište je razvijen u dobroj veri na pomoć domaćoj poljoprivredi, pa je javnosti ponuđen bez naplate. Podsećamo da u uslovima korišćenja Agrokluba napominjemo kako ne preuzimamo odgovornost za eventualne štete nastale korišćenjem datih podataka, baš kao što ni ne učestvujemo u ostvarenoj dobiti tamo gde se informacija pretvori u vrednost.

Okvirne cene soje na berzi u Čikagu (SAD) 

 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Bušel Tržište Soja


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!