Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preuzimanje kompanije
  • 22.01.2024. 18:00

Turska kompanija za poljoprivrednu tehnologiju preuzima svetski poznatu marku traktora

Kupljen je većinski udeo u "Buhler Industries" od ruske "Rostselmash" grupe. Brend će zadržati naziv i nastaviti.

Foto: FB/Quincy Tractor
  • 235
  • 39
  • 0

Turski proizvođač traktora Bašak Traktor kupio je većinski udeo u Buhler Industries sa brendom traktora Versatile. Kupoprodajna cena iznosi 41,7 miliona evra, izveštava Agrarheute.

Iza ove kompanije stoji ASKO Holding koja je kupila 96,7 odsto deonica od ruske grupe poljoprivrednih mašina Rostselmaš, jer je Buhler Industries u većinskom vlasništvu Rostselmaš grupe od 2007. godine. Preuzeti su svi neizmireni dugovi prema bivšem većinskom vlasniku.

Poznat po proizvodnji poljoprivredne mehanizacije i delova

Kanadski crni, crveni i žuti zglobni traktori sa šasijom na gusenicama su dobro poznati svetskom tržištu. Kao razlog prodaje se navodi većinsko rusko vlasništvo, što je stvorilo probleme u Versatileu i zabrinutost dobavljača. Od sredine prošle godine su tražili dugoročnog partnera za ulaganje.

Bašak Traktor je turski brend poljoprivrednog inženjeringa osnovan 1914. godine, a tokom 1970-ih i 80-ih je proizvodio i modele za Štajer i Ford.

Proizvode mašine za obradu zemljišta i zaštitu useva, delove motora, transmisije i hidraulične komponente na nekoliko lokacija. Poznat je njihov brend traktora od 50 do 120 KS.

Versatile i dalje ostaje kao brend

Brend Versatile bi trebalo da ostane i raste nakon promene vlasništva. Sedište kompanije je u Vinipegu, Manitoba, Kanada. Tu su napravljeni dobro poznati zglobni upravljači Versatile, a zajedno sa Kubotom razvijen je traktor Nemesis, koji je predstavljen 2019. godine. U Severnoj Americi, Kubota prodaje standardni traktor od 210 KS pod sopstvenim brendom Serija M8. Montaža Kubota M8 traktora u Vinipegu će se nastaviti i posle preuzimanja.


Tagovi

Traktor Versatile Preuzimanje kompanije Bašak Traktor


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.