Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tužba
  • 08.01.2016. 13:20

Tuže Ministarstvo zbog crvljivog krompira!

Devet poljoprivrednih proizvođača iz tri čačanska sela podneli su Višem sudu u Čačku tužbu protiv Ministarstva poljoprivrede i zahtevaju odštetu od 44 miliona dinara!

Foto: rtvbn.com
  • 230
  • 10
  • 0

Devet poljoprivrednih proizvođača iz tri čačanska sela podneli su Višem sudu u Čačku tužbu protiv Ministarstva poljoprivrede zbog uništenog prošlogodišnjeg roda krompira i zahtevaju odštetu od 44 miliona dinara.

Oni tvrde da ih Savetodavna služba ministarstva nije obavestila o najezdi moljca koji im je uništio kompletan rod na preko 200 hektara, preneo je danas čačanski portal Morava info.

Jedan od proizvođača krompira iz sela Baluge naveo je da je očekivao prinos od 40 tona krompira po hektaru, da je u proizvodnju uložio 4.000 evra, a kada je došlo vreme da izvadi zasađeni krompir oni su bili truli, puni larvi i crva, iz njih se cedila tečnost neprijatnog mirisa.

Proizvođači krompira navode da im je ceo prošlogodišnji rod krompira uništen i da pošto im je izostala zarada, nemaju od čega da započnu novu proizvodnju i u narednoj sezoni zasade krompir.

Njihov pravni zastupnik istakao je da Zakon o zaštiti bilja precizira da službe Ministarstva poljoprivrede moraju obavljati stalni nadzor nad biljkama, u šta se ubrajaju i prognoze pojave štetnih organizama, kao i razvoj i kretanje njihove populacije, što je u ovom slučaju u potpunosti izostalo.

Foto: rtvbn.com


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

beta.rs


Tagovi

Protesti Krompir Ministarstvo poljoprivrede Čačak Tužba Poljoprivrednici